Výhoda této metody je, že můžete jednoduše zapojit děti ještě před samotným zdobením kraslic. V obchodě vám mohou pomoci vybrat speciální velikonoční cibule, jejichž slupky pomohou vajíčko obarvit. Na procházce si mohou vybrat lístky rostlin, které by chtěly na skořápku obtisknout. Cibulové barvení tak může být jeden velký víkendový projekt.

Co budete potřebovat:

  • vajíčka (hnědá či bílá)
  • slupky od cibule
  • větší hrnec, vodu, špetku soli, ocet, olivový olej

Poměr cibulí k vajíčkům je 1:1. Pokud tedy plánujete ozdobit 10 vajec, kupte například pět červených a 5 žlutých cibulí, jejichž slupky smícháte dohromady pro intenzivnější barvu.

Postup:

Vajíčka bez ozdoby - tato vajíčka si nemusíte nijak zvlášť připravovat, pouze je očistěte octem, aby nebyla mastná. Poté oloupejte cibuli, slupky vložte do hrnce s vodou a osolte, protože tím zabráníte případnému popraskání skořápek. Přiveďte k varu a vařte deset minut a pak vložte do vody vajíčka. Zcela je ponořte tak, aby se nedotýkala. Vařte je cca 20 minut a během toho vejce několikrát otočte, aby se rovnoměrně zabarvila. Poté vypněte sporák a nechte dojít. Vejce vyjměte a olivovým olejem je naleštěte.

Vajíčka s ozdobou - pokud si chcete na vajíčka obtisknout nějakou zajímavou rostlinku, budete potřebovat ještě kus staré silonky. Rostlinku nebo lístek přitiskněte na octem očištěné vajíčko a opatrně na něj navlékněte silonku. Postup při barvení je stejný, jen před odstraněním silonky nechte vejce dobře uschnout. (Zdroj: www.atastyadventure.com)

Vajíčka se jménem - chcete koledníky překvapit nebo si vaši potomci chtějí autorské dílo podepsat? Není problém. Potřebovat budete starou propisku, staré plnící pero nebo párátko a mističku s citrónovou šťávou nebo octem. Poté jen namáčejte pero do kyseliny a na obarvené vajíčko kreslete cokoli vás napadne nebo napište jméno. Kyselina odstraní cibulovou barvu a zanechá po sobě světlé místo. (Zdroj: www.portalprozeny.cz) Techniky také můžete kombinovat. Obarvenému vajíčku s ozdobou tak můžete například dokreslit ptáčky nebo zajíčka, který si na obtisknutém lísku pochutnává.