Papírovou skořápku z kuchyňských papírových utěrek, nebo toaletního papíru vyrobíte za pár chvil. Necháte ji přes noc vyschnout a druhý den ji nazdobíte. Můžete ji použít jako misku na cukrovinky pro koledníky, nebo jako dekoraci na slavnostně prostřenou velikonoční tabuli anebo do skořápky uložte některou z vašich oblíbených jarních květin. Skvěle v ní budou vypadat modřence, mini narcisky, nebo miniaturní hnízdečko s vajíčky.

Co budete potřebovat

Na výrobu základu papírové skořápky využijete buďto toaletní papír, papírové kapesníčky, ubrousky nebo kuchyňské utěrky a využijete i rozprašovač s vodou a štětec na nanášení vody a lepidla na podklad, který bude tvořit částečně nafouklý balonek. V případě, že balonek nemáte k dispozici, se bude hodit nějaká miska oblého tvaru. Trocha disperzního lepidla udrží výsledný výrobek lépe pohromadě. Pak už jen stačí nafouknout balonky, zavázat a pustit se do práce.

Jak postupovat

Na nafouknutý balonek naneste pomocí čistého plochého štětce trochu lepidla. Rozetřete lepidlo co nejlépe po balonku. Jestliže vám lepidlo chybí, stačí balonek dostatečně navlhčit vodou.

Na balonek přitiskněte první vrstvu ubrousků. Pomocí štětce uhlaďte. Tento způsob bude mnohým jistě připomínat aplikaci ubrousků při metodě decoupage. V případě výroby vaječné skořápky nemusíte být ani tak pečliví, ani opatrní. I když ubrousek natrhnete, nic se neděje, překryje ho další vrstva papíru.

Ubrousky se vám budou lépe aplikovat, pokud je roztrhnete alespoň na dvě či tři části. Dobře se pracuje i s toaletním papírem. Je jemnější a dá se natrhat na malé čtverečky. Každou vrstvu ubrousků nanesených na balonek navlhčete a ideálně, aspoň na některá místa naneste opatrně štětcem trochu lepidla lehce zředěného vodou.

Aby byla výsledná skořápka dostatečně velká, nanášejte ubrousky a jejich části téměř po celém povrchu balonku. Pečlivě vrstvěte jeden ubrousek na druhý a kontrolujte proti světlu, jestli vrstva papíru prosvítá nebo ne. Pokud prosvítá, je stěna budoucí skořápky ještě příliš tenká.

Balonek s ubrousky uložte přes noc do misky nebo jiné vhodné nádoby tak, aby na něm dokonale proschnul všechen použitý papír. Jak zjistíte, že je skořápka dokonale zaschlá a můžete ji uvolnit z balonku? Stačí na skořápku poklepat a podle zvuku poznáte, zda je suchá, či nikoli.

Jakmile je skořápka zcela vyschlá, opatrně odstraňte balonek, který je v jejím středu. Balonek propíchněte a uvolněte. Okraje skořápky můžete upravit i opatrným otrháním okrajů nebo jejich nastříháním do tvarů zoubků, jako to má skutečná rozbitá skořápka od vajíčka.

Pokud vás bude tvorba bavit anebo do ní zapojíte i děti, můžete si vyrobit hned několik skořápek. Velikost skořápky se bude odvíjet vždy od toho, jak moc, nebo málo balonek nafouknete.

Nakonec skořápku doplňte mechem a cibulovinami nebo hnízdečkem s pírky a vajíčky, nebo do ní smotejte svazeček dlouhé trávy, sena nebo slámy, případně přidejte větvičku kroucené vrby, nebo lísky. Při zdobení se fantazii meze nekladou.

Chcete-li, aby vám skořápka vydržela hodně dlouho, použijte na její povrch bezbarvý lak ve spreji. Tak jí neublíží ani nějaká ta kapka vody, kterou budete chtít pokropit živé květy.