Poslat někomu místo prosté SMS pohled nebo dokonce vlastnoručně vyrobené přání je výrazem blízkosti. Posílání pohlednic a přání je krásný způsob, jak být v kontaktu se všemi těmi, kterých si vážíme a ceníme si vztahu mezi námi. Posílání velikonočních pohlednic má u tradici dlouhou přes 140 let.

Výrobu můžete co nejvíce přizpůsobit věku dětí. Aby je to bavilo, aby se mohly co nejvíce zapojit. Každé z následujících přáníček je vytvořené jinou výtvarnou technikou. Všechna však mají jedno společné - zvládnou i menší děti.

Tulipány – rozpíjená malba a papírová koláž

Tulipánové přání je na výrobu ani nejsložitější, protože kombinuje dvě techniky – rozpíjenou malbu a papírovou koláž. Ale s dopomocí ho zvládnou i ti menší, popř. se mohou podílet jen na části tvorby. Pozadí je malované anilinovými barvami do vlhkého podkladu. Nastříhejte si z tvrdšího papíru tolik kartiček (cca velikost A6, tedy 105 × 148 mm), kolik budete chtít vyrobit přání. Kartičky by měly být o něco menší než plánované přání.

Na kartičky postupně houbičkou “natupujte” vodu, aby byl povrch kartičky vlhký. A potom už jen stačí do vlhkého podkladu zapouštět zelenou barvu ve dvou různých odstínech. Barvu lze zapustit i na velkou čtvrtku A4 a až potom rozstříhat na požadovanou velikost.

Kartičky nechte zaschnout a mezitím si připravte tulipány z papíru. Z barevných papírů si vystříhejte různě velké pravoúhlé trojúhelníčky. Každý z nich položte na stůl pravým úhlem nahoru a jeho spodní špičky přehněte též nahoru, aby vznikl květ tulipánu. A pak už jen stačí vystříhat ze zeleného papíru stonky a listy a vše nalepit na barevnou kartičku. Tu potom nalepte na přehnutou čtvrtku A5. Nejlépe je ještě přání na několik hodin zatížit, aby se vše pořádně přilepilo.

Proužkovaná vajíčka zvládnou i nejmenší děti

Další přání, tentokrát s motivem vajíček, je o poznání jednodušší. Zvládnou ho i ti nejmenší, protože se v podstatě jen lepí papírové proužky vedle sebe. Proužky v jarních barvách z barevných či balicích papírů můžete dětem předem připravit, ty starší mohou stříhat samy. Nejprve je třeba si připravit přání z kartonu. Opět se jen přeloží čtvrtka velikosti A5 a do přední části se vystřihne velké vajíčko.

Proužky se lepí dovnitř přání, ustřihnou se části, které přečnívají a nakonec se vnitřní strany přání slepí k sobě. Tohle přáníčko tedy není otvírací, ale to vůbec nevadí, protože text můžete napsat na druhou stranu.

Zubatá vajíčka vyrobíte nejsnadněji

A tohle přáníčko je také vajíčkové a dá ze všech tří asi nejméně práce. Nejprve je třeba si připravit čtvrtky ve dvou jarních barvách, které k sobě dobře ladí. Ze čtvrtky A5 opět přehnutím vytvoříme přáníčko. Z druhé čtvrtky vystřihneme zubatými nůžkami vajíčko, které potom cik-cak omotáme bavlnkou a nalepíme na něj kytičky, které jsme si předem vyrazili raznicí. Vajíčko nalepíme na přáníčko a je hotovo.

A nakonec stačí doplnit text přání nebo třeba jarní veršovanou básničku, podepsat a můžete rozesílat. Výhodou ručně vyráběných přáníček je to, že není co pokazit, protože každý kus je vlastně originál. A každé přání udělá radost a vykouzlí úsměv na tváři. Zkuste to.

Fantazii a kreativitě se v tomto případě meze nekladou. Další inspiraci nabízíme na naší nástěnce na Pinterestu: