Zdroje: www.jaksiudelat.cz, www.blesk.cz

Podzimní věnce z proutí

Univerzální věnec z proutků opravdu není nijak složitý. Také práce je to poměrně rychlá, jen je dobré pořídit si vhodný materiál. V případě věnce nemusíte být nijak striktní či vybíraví. Dobře se hodí například proutky vrby, svídy, ale také vinné révy, vistárie či lísky. Proutky musejí být tenké a pružné, ještě neseschlé.

Možná jste slyšeli, že před výrobou košíků se proutky namáčejí. V případě věnců to rozhodně není nutné, avšak je lepší neotálet a pracovat s nedávno ustřiženými větvičkami a šlahouny. Čím čerstvější, tím pružnější a dobře tvarovatelné.

Co budete na věnec z proutků potřebovat?

Na práci si nachystejte zahradnické nůžky a proutky. Nic dalšího nebudete potřebovat. Chceteli se podívat pod ruce květninářce, pak máte možnost právě v tomto kratičkém videu:

Zdroj: Youtube

Autorka videa použila také břečťanový šlahoun, který se krásně hodí k dekoraci věnce, a i když se může zdát, že se hodí jen k podzimnímu zdobení, není to tak docela pravda. I na jaře je břečťan zdobný a věnci dodá nejen trošku zeleně, ale také další tvary v podobě lístků.

Nutno dodat, že práce s břečťanem je sice jednoduchá, ale šlahoun vám může při otěru podráždit pokožku. Citlivější osoby mohou mít i vyrážku, v takovém případě raději použijte zahradnické rukavice.

Z břečťanových šlahounů vyberte ty mladší, které mají menší lístky. Věnec pak bude vypadat jemněji a upraveně, než jen když z něj bude vykukovat pár velkých listů.

Co patří na podzimní věnec?

Proutěný věnec s břečťanem je však jen základ. I když holdujete rustikálnímu minimalismu, rozhodně přidejte maličko na zdobení. Může být velmi prosté i čistě přírodní, tlumených barev, anebo naopak barevné a svěží. To záleží jen na vás i na příležitosti, pro kterou věnec tvoříte.

Na podzim určitě nezapomeňte použít plody jeřabin, dřišťálů, cesmíny nebo mahónie, nádherné jsou také šípky, žaludy a bukvice, kaštany, šišky i barevné listy stromů.

Zvolte barevné schéma a doplňte věnec také dalšími materiály. Stuhy, ozdoby ve tvaru mochomůrek, zvířátek, ptáků nebo umělé květiny, to vše je povoleno, zvlášť když budete střídmí a necháte některé detaily vyniknout.

Související články