Symbolika tvarů

Aby se drobné figurky z pečiva směly nazývat „vizovické“, musely respektovat 35 základních tvarů s přesnou symbolikou. Dárce jimi obdarovanému přivolával ideální vlastnosti figurek.

Například ryba symbolizovala mlčenlivost, kohout mužnost, žába měla hlídat čistou vodu, veverka znamenala dobrou hospodyňku, ovečka dobrou úrodu, kachna dobrou matku, jelen bystrost, liška chytrost, pavouk nosil štěstí, holubička klid a mír v rodině, ještěrka přinášela bohatství do domu…

Levné, ale…

K tvorbě vizovických figurek potřebujete pouze mouku a vodu, čili výrobní náklady jsou minimální. Druhá věc je práce a čas. Začátečníkům zabere výroba se vším všudy i několik dní, nemluvě o bolestivé křeči rukou při hnětení těsta a ztracených nervech v momentech, kdy se vám části figurek lepí na prsty, odmítají udržet správný tvar nebo když z trouby vytáhnete místo zvířátek popraskané zrůdičky.

Recept na vizovické těsto

Doporučuji začít s menším množstvím těsta, šetřete své ruce! Na 250 gramů hladké mouky potřebujete 1 dcl vlažné vody, lžíci octa a vajíčko na potření hotového výrobku. Dále využijete hladké prkénko, ostrý nožík a nůžtičky. Hodí se špejle, párátko, miska s „lepidlem“ (rozmíchaná lžička mouky v půl sklenici vody), štětec, kuličky koření pro očka, a pokud budete chtít figurky zavěšovat, pak tenký drátek, ze kterého vyrobíte očka.

Modelovací těsto zpracováváte klasicky. Do mísy nasypete mouku, do ní postupně vléváte vodu s octem a promícháváte nejprve vidličkou a poté rukama. Zkušení výrobci tvrdí, že hnětení těsta vyžaduje hodinu, mě to trvalo déle. I tak se těsto zdálo sice bez hrudek, jenže hladké také nebylo. Stačilo ho ale zabalit do vlhkého ubrousku a igelitu, odložit přes noc do spíže a do rána zvláčnělo jako zázrakem.

Těsto pak vytvarujete do válečku, ze kterého nožem odkrajujete kousky a modelujete figurky. Základním tvarem pro většinu zvířátek je váleček nebo kulička, kterou rozválíte v dlani a dále tvarujete. Jednotlivé části figurek slepujete připraveným moučným lepidlem. Pro začátečníky je lepší použít štětec, vzhledem k tomu, že k mokrým rukám se přilepí všechno, nejen zamýšlená část.

Hotové figurky necháte pár hodin sušit, pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a pokračujete v sušení v troubě. Mě se osvědčily nejdříve dvě hodiny při 50 oC, poté další dvě hodiny při 90 oC a nakonec tři hodiny při 110 oC. Ale tento postup je jen orientační, záleží na druhu mouky i trouby. Teplotu zvyšujeme, až když se těsto začne lesknout, a skončíme v okamžiku, kdy jsou figurky vybarvené do zlatova.

Tip

Tip

Zbytek těsta, se kterým v tu chvíli nepracujete, uchovávejte zabalený do igelitu. Těsto vysychá překvapivě rychle a tvoří se na něm tenká kůrčička, kterou už nerozválíte.

Ryba z vizovického těsta

Kuličku roztáhnete do tvaru ryby s ocáskem, ten překrojíte v polovině. Vytlačíte hřbetní ploutev a ocas, přilepíte tenký váleček coby žábry a kuličku jako tlamu. Párátkem vytvarujete „rty“ a vytlačíte rýhování na ploutvích. Přilepíte oko a nůžkami vystříháte šupiny.