Recept na vizovické těsto

Přípravě vizovického jsme věnovali samostatný článek nazvaný Legendární vizovické pečivo zvládnete upéct i doma, ale snadné to není. V něm najdete nejen recept na toto tradiční těsto, ale také rady, jak dosáhnout co nejlepších výsledků při tvarování a pečení figurek. Krok za krokem jsme vám v něm ukázali výrobu rybky.

Tentokrát nabízíme ve fotogalerii názorný návod na výrobu dalších drobných zvířátek pro začátečníky (holubička, zajíc, žába, kohout). Ti, kterým se tato technika zalíbí, se pak snadno mohou pustit do svícínku a nebo tvořit zvířátka či figurky podle vlastní fantazie. Hotová dílka můžete využít jako ozdoby na stromeček, drobné dárečky, zápichy do květináčů, přiložit je k vánočnímu přání.

Holubička

Vyválenou kuličku v ruce roztáhnete do tvaru čtyřcípé hvězdice. Položíte na vál, tři cípy přitlačíte k podložce (budoucí křídla a ocas), zbývající cíp zvednete a vytvarujete na něm hlavičku se zobákem. Z dalšího kousku vyválíte tenký váleček jako nožky. Nožem uděláte zářezy na křídlech, ocásku a nožkách. Nožky potřete lepidlem a přilepíte zespodu k tělíčku. Přilepíte očka a lehce je zatlačíte do hlavičky.

Zajíc

V dlaních vyválíte váleček, který na obou koncích naříznete cca 2 cm. Váleček překlopíte a uprostřed slepíte. Vytvarujete zadní nohy a přilepíte. Párátkem narýhujete prstíky a uši, přilepíte oči a nůžkami nastříháte srst. Připevníte i očko na zavěšení – kousek drátku ovinete kolem tužky a zakroutíte.

Žába

Opět jako základ je kulička a dva válečky. Z kuličky vytvarujete tělo, z válečků zadní a přední nohy. Přilepíte nohy a oči, proříznete tlamu a nastříkáte prstíky.

Kohout

I tady vycházíte z válečku, který vytvarujete do tvaru těla kohouta. Z dalšího kousku budou spojené nohy a křídlo. Peří nastříháte nůžkami. Oko jsem (vizovičtí prominou) vytvořila z černého korálku.

Svícen ryba – žába

Postup je stejný, s tím rozdílem, že uprostřed zvířátka vykrojíte otvor podle velikosti svíčky a tento otvor ještě oblepíte proužkem těsta, aby svíčka lépe držela. Při pečení pak je dobré vsunout do otvoru kroužek z tuhého papíru, aby se dírka nezdeformovala.