Jako přízdobu věnce můžeme použít cokoli, co se nám líbí, od baněk, přes lucerničky, umělý sníh, až po hvězdy vyřezávané ze dřeva. Je možné proplést celou dolní konstrukcí také LED světelný řetěz s bíle svítícími žárovičkami.

Technické pomůcky

Pro výrobu bílozeleného adventního věnce si připravíme kleště na drát, tavnou lepicí pistoli a několik náplní, zahradnické nůžky, zelený sekaný drátek na výrobu skobiček. Na barvení věnce využijeme bílou matnou barvu ve spreji. Na pásové pile si vyřežeme podle nákresu hvězdy z dřevěné překližky. Hvězdy nabarvíme také na bílo pomocí barvy ve spreji. Můžeme ale použít i hotové dekorace ve tvaru hvězd, nebo si vystřihnout hvězdy z březové kůry. Volíme odlišné velikosti a zůstáváme u jednoho tvaru. Pro dlouhé svíčky pořídíme 4 vhodné zápichy s podložkou, nebo do svíček napíchneme zespodu hřebíky, kterým jsme odstranili hlavičky a podložíme svíčky kolečkem z bílého plastu. To bude chránit věnec před odkapávajícím voskem.

Pořebné přírodniny

Z materiálů, které najdeme v přírodě, využijeme šlahouny z přísavníku pětilistého neboli z loubince (Parthenocissus quinquefolia), větvičky z borovice i s jehličím, modřínové šišky i s kousky větviček a nakonec zakoupíme bíle kvetoucí čemeřici černou (Helleborus niger) v květináči. Tu na závěr postavíme do středu hotového věnce i s bílým keramickým obalem na květináč. Pochopitelně je možné nahradit čemeřici kvetoucím bílým bramboříkem, nebo bíle kvetoucí azalkou. Záleží na tom, které květině dáváte přednost.

Z přísavníku vytvoříme rozvolněný věnec

Šlahouny přísavníku se dobře tvarují. Na podzim čerstvě utržené jsou dostatečně pružné a dá se z nich vytvořit půvabný rozvolněný věnec, který nabarvíme na bílo. Důležité je, aby věnec nebyl stažený, ale měl dostatek volných míst, do kterých budeme vpichovat větvičky z borovice (Pinus). Čím kratší jehličí budou borové větvičky mít, tím lépe.

Barvení věnce

Pro nabarvení věnce z přísavníku použijeme velkou kartonovou krabici, do které věnec uložíme a přidáme k němu vyřezané dřevěné hvězdy. Společně vše přestříkáme bílou barvou ve spreji ze všech stran a úhlů. S materiálem dále pracujeme až když barva na věnci i přízdobě dokonale zaschne.

Mechu si uděláme dostatečnou zásobu

Kromě přísavníku využijeme ještě poměrně velké množství mechu. Pokud máme mech již delší dobu nasbíraný, vyplatí se jej před použitím navlhčit. Jednak získá lepší výraznější barvu a také se bude lépe tvarovat a přikládat ke korpusu věnce. Tentokrát bude vhodnější plnější korpus, buďto slámový, nebo polystyrenový. Využít můžeme ale i další věnec splétaný z přísavníku. Tentokrát ho ale upleteme pevnější a kompaktnější, aby na něm mech dobře držel. Mech postupně na věnec přikládáme a připevňujeme skobičkami vytvořenými ze zeleného sekaného drátku. Nakonec celý věnec ještě obtočíme nenápadným zeleným drátkem, aby na něm mech držel opravdu pevně.

Přidáváme šišky

K prvnímu většímu rozvolněnému věnci budeme postupně přidávat šišky i s větévkami. Protože borovicové šišky jsou na věnec dosti velké, použijeme šišky z modřínu (Larix). Rozvolněnou konstrukcí věncového základu provlékáme větvičky z modřínu i se šiškami. Není třeba je lepit, stačí provlékat.

Spojení obou věnců

V další fázi uložíme věnec pokrytý mechem na velký bíle nabarvený věnec. Oba věnce propojíme dlouhými drátky tak, že je propíchneme a společně svážeme pomocí konců drátků.

Lepíme a drátkujeme přízdobu

Jako dekoraci věnce jsme zvolili bílostříbrné mini baňky, dřevěné hvězdy nabarvené na bílo a bílé svíčky. Využít však můžete i jiné dekorace podle svého přání a možností.

Zatímco barvené dřevěné hvězdy nebo hvězdy z březové kůry budou na věnci lépe držet přilepené pomocí tavné lepicí pistole, stříbrné a bílé baňky raději nadrátkujeme a do věnců zapíchneme.

V horní části zapíchneme podložky pod svíčky nebo kovové zápichy. Svíčky umístíme až po úplném dokončení věnce.

Zasněžená čemeřice doprostřed

Ve vzniklém kruhu zůstala volná mezera pro vložení čemeřice. Vložíme ji celou i s obalem na květináč v bílé barvě a připravíme si umělou sněhovou závěj. Tu vytvoříme z pruhu skládané obvazové vaty. Vatu postříkáme lakem na vlasy a nasypeme nahoru krystalový cukr. Cukr se na vatu přilepí a vytvoří dojem sněhu. Pochopitelně můžeme vyrobit umělý sníh například ze škrobové moučky a pěny na holení, a tím posypat celý věnec.

Závěrečná fáze

Kolem mechové části věnce ovineme na provázku navlečené plechové lucerničky, nebo světelný řetěz drobných LED žároviček, případně jinou vhodnou dekoraci. Přidáme stříbrné dekorativní baňky ve tvaru šišek. Dekoraci ukončíme zapíchnutím bílých svíček. Na věnec je umístíme v nepravidelném rozestupu, například 3+1.

Při přenášení adventního věnce musíme myslet na to, že středová část, tedy čemeřice v květináči, není s adventním věncem pěvně spojena.