Tradiční český drak – diamant či deltoid

Za českou dračí klasiku lze považovat plochý typ, který má konstrukci ze zkřížených prutů, je potažený papírem a doplněný ocasem s fáborky. Podobné draky zachytil na svých kresbách Josef Lada. Zatímco v češtině máme pro tento tvar poněkud krkolomný název deltoid, v angličtině jej označují rovnou jako kite, tedy drak. V němčině zvolili výraz Drachenviereck, tedy dračí čtyřúhelník.

Co budeme potřebovat?

Aby drak dobře létal, neměl by být vyrobený z ničeho příliš těžkého.

  • dvě dřevěné laťky (např. smrkové tyčky nebo několik pevně k sobě slepených špejlí) o délce 75 cm a 60 cm a průměru 4 x 4 nebo 5 x 5 mm, které použijete jako kostru, použít je možné i bambusové tyčky
  • materiál na potažení draka - balící papír, modelářský potahový papír, popř. igelit
  • na ocas – krepový papír nebo mašličky a tenký provázek
  • na pouštění silnější provázek nebo silonové lanko dlouhé nejméně 20 metrů

Na výrobu se nám budou hodit: nůžky, lepidlo na papír, nůž a barvy (vodové, temperové) na pomalování draka.

Jak postupovat?

Z latěk vytvoříme kostru draka. Laťky by měly mít poměr 3:2. Položíme je přes sebe, u kratší laťky se vyznačíme polovinu, u delší 2/3. V tomto místě laťky spojíme provázkem. Kousek od kraje latěk uděláme zářezy tak, abychom mohli dobře přichytit provázek. Provázek natáhneme po celém obvodu konstrukce – tím se konstrukce zpevní, zároveň tak vytvoříme základnu pro potah.

Hotovou konstrukci položíme na papír a obkreslíme. K obrysu přidáme na všech stranách přesah 2 cm a vystřihneme. V tuto chvíli přichází ideální čas namalovat drakovi obličej. Využít můžeme nejen barvy, ale např. i washi pásky. Přesah ohneme a přilepíme přes kostru tvořenou provázkem. Je-li je papír dobře vypnutý, necháme lepidlo zaschnout.

Na ocas použijte asi 2 metry dlouhý provaz, na který přivážeme mašličky z krepového papíru nebo novin. Kousky papíru (velikost asi 20 x 10 cm) poskládáme do harmoniky (šířka mašle asi 2 cm) a přivážeme v půli pravidelně po celém provázku. Vzdálenost mezi mašlemi je asi 20cm. Ocas připevníme ke spodní špičce draka. Na závěr připevníme provázek, postup ukazuje následující video.

Zdroj: Youtube

Inspirace z Bangladéše - jednoduchý drak z novin

Koho výroba papírových draků zaujme, může najít na internetu množství návodných videí. Drak jako v následujícím videu se vyrábí např. v Bagladéši. Jeho výroba je snadnější než u "české klasiky".

Nemusíte shánět ani žádné speciální papíry na potažení (i když modelářský potahový papír je pochopitelně lepší a lépe se vám bude zdobit). Na výrobu budete potřebovat lepidlo, nůžky, pravítko, slabé bambusové tyčky a noviny.

Zdroj: Youtube