17. – 18. prosince

Ubývající Měsíc se ocitá pod vlivem vzdušného znamení Vah, spojeného se vším, co kvete. Péče o kvetoucí pokojové rostliny, jako jsou orchideje, kolopejky, africké fialky, bramboříky, gardénie, kamélie a další druhy je proto dnes obzvlášť prospěšná a účinná.

19.– 20. prosince

Měsíc prochází znamením Štíra, vodního znamení sepjatého s listy rostlin. Je proto ideální čas pro péči o pokojové rostliny okrasné listem i o stálezelené rostliny na zahradě či balkoně.

21.– 22. prosince

Ubývající Měsíc putuje ohnivým znamením Střelce, spojeným s plody rostlin. Vzhledem k tomu je vhodné pečovat především o rostliny užitkové plodem. Prořezávka obzvlášť prospěje ovocným stromům a keřům, ovšem den ve znamení Střelce usnadňuje i řez ostatních dřevin (v době vegetačního klidu se každopádně prořezávají pouze opadavé, bezlisté stromy a keře, které nekvetou časně zjara a nepatří do rodu peckovin). Blízkost novoluní, které nastane hned zítra, poskytuje pro řez dřevin ideální podmínky.

23.– 24. prosince

Měsíc prochází znamením Kozoroha, přičemž 23. prosince nastává novoluní, čas obnovy a nových začátků. Kozoroh je zemité znamení spojené nejen s kořeny a půdou, ale také s kořeny našimi a s domovem. Den před Štědrým večerem byste měli proto měli domov nejen krášlit a uklízet, ale také si v něm dopřát tolik potřebnou pohodu. Na Štědrý den začne Měsíc opět přibývat. Můžete toho využít a vysadit hlízu zázvoru, která v teple brzy vyraší, ozdobí interiér, a ještě se časem rozroste, takže ji můžete sklízet. Pokud pěstujete vánoční stromek v květináči, ocení zálivku, rosení a co nejkratší pobyt v teple.

25. – 26. prosince

Dorůstající putuje Měsíc znamením Vodnáře, spojeným především s květinami. Dny jsou jako stvořené k výsevu pelargonií. Pěstování muškátů ze semínek je sice zdlouhavé, ale výběr odrůd je nepřeberný a radost ze sazeniček vypěstovaných od samého počátku veliká.

27. – 28. prosince

Dorůstající Měsíc se ocitá pod vlivem Ryb, které připomínají, že pokud v zahradním jezírku zimují ryby, je třeba udržovat v zamrzlé hladině otvor, aby měly dostatek kyslíku. Led však nikdy nerozbíjejte, otřesy a hluk mohou zimujícím rybám vážně ublížit. Pohodlné je použití topného tělesa s termostatem v plováku. Ideální je plovák z polystyrenu, který může být svrchu i částečně překrytý a šetřit tak spotřebu energie. Otvor můžete také obnovovat hrncem s horkou vodou. Dny, kdy panují vodní znamení, jsou vhodné také k péči o půdu – ta nyní potřebuje především ochranu. Zkontrolujte, zda je dostatečně pokrytá mulčem – slámou, chvojím či listím, které je tou nejpřirozenější peřinou. Organické materiály půdu nejen chrání před výkyvy teplot a rychlým promrznutím, ale také ji zúrodňují a chrání kořeny rostlin. Slouží tedy jako ochrana trvalek i dřevin před zimou.

29. – 31. prosince

Měsíc putuje přibývajícím znamením Berana. Jeho živlem je oheň, začátek nového zahradnického roku proto nejlépe přivítáte na zahradě, kde ho můžete oslavit ohýnkem. A protože jsme obdařeni rozumem i soucitem, obejdeme se bez petard, které po sobě kromě znečištěného ovzduší každoročně zanechají jen spoustu strachu, zoufalství a zmařených životů.

Zdroj: časopis Receptář