Předjaří je ideální čas na malou domácí inventuru zahradního nářadí. A je to zároveň i vynikající příležitost zamyslet se nad jeho skladováním. Vhodným uložením nejen ušetříme čas při hledání nářadí, ale výrazně mu prodloužíme životnost.

Místo na skladování zahradního nářadí obvykle vybíráme podle svých prostorových možností. Zatímco někdo své zahradní pomocníky přechovává v garáži, jiný ve sklepě či speciálním zahradním domku. Zvlášť důležité je přehledné uskladnění tam, kde nářadí používá více lidí či není prostor dostatečně osvětlený.

Věšet nebo odkládat?

Nářadí s dlouhými násadami se často zavěšuje na speciální úchyty. Pro zavěšení můžeme využít sestavy háčků či držáků nabízených v hobby marketech či zahradních centrech.

Ale dobře přístupné bude i v ohraničeném prostoru, který rozdělíme přepážkami. Ideální je, pokud nářadí určené k podobnému účelu ukládáme poblíž sebe. Pro menší množství nářadí se prodávají i speciální stojany. Kutilové si je však raději zhotovují sami, protože tak nejlépe využijí dostupný prostor.

Čím více drobností, tím delší hledání

Zapomenout bychom neměli ani na přehledné skladování drobného nářadí včetně zahradních nůžek. Pokud zvolíme nádobu s uchem, snadno můžeme nejčastěji používané nářadí přenášet na místa, kde s ním budeme pracovat a neméně snadno jej také po práci uklidíme. Využít můžeme třeba již použitý kyblík od barev. Další variantou je zavěšování nářadí na háčky. To ale oceníme spíše u méně často používaných nástrojů.

Jak vybrat nejlepší závěsný systém

Někteří výrobci zahradního nářadí nabízejí vlastní závěsné systémy. Nevýhodou je, že bývají uzpůsobeny rozměrům konkrétní značky. Jenže obvykle vlastníme sbírku nářadí nejrůznějšího původu. Proto bývají mnohem výhodnější univerzální moduly.

K nejznámějším svého druhu patří univerzální závěsný systém Toolflex. Podle vlastní potřeby si můžeme sestavit věšák na míru. Buď můžeme upevnit věšáky a háčky na zeď samostatně. Výhodnější je jejich zasunutí do speciální hliníkové lišty. Nejen, že uspoříme místo, ale ušetříme si spoustu práce s upevňováním. Než se rozhodneme pro konkrétní řešení měli bychom vědět, jak široké násady potřebujeme ukládat.

Poliček není nikdy dost

Praktické využití mají praktické různé poličky. Nabízejí se i celé systémy, které v sobě zahrnují regály, police, háčky, držáky a stojany. Oblíbenou variantu pro zavěšování představuje také děrovaná stěna, kam se snadno dávají háčky či závěsné organizéry. V tomto směru je dobré se poohlédnout i v sortimentu nabízeném pro vybavení garáží či domácích dílen.

Spoustu další inspirace jsme pro vás připravili na nástěnce Receptáře na Pinterestu. Uvidíte, že k ukládání zahradního nářadí jde použít i nepoužívaná popelnice nebo dřevěné palety: