Na první dobrou vás jistě napadne, že zámek je nutné ohřát. To je sice pravda, ale počítejte s tím, že sirky vám moc nepomohou, ani obyčejný zapalovač či svíčka. Na rozehřátí zámku je potřeba delší čas, proto vám pomůže skutečně kvalitní zapalovač nebo, pokud jste blízko domova, použijte fén nebo horkovzdušnou pistoli. Při jejím použití nezapomeňte na rukavice, protože rozpálený kov zámku vás může nebezpečně popálit. Nikdy na zámek nelijte vařící vodu, protože voda okamžitě opět namrzá a na zámku se tak vytvoří ještě větší vrstva ledu.

Chemické přípravky

Mnohem spolehlivějším pomocníkem jsou nejrůznější chemické prostředky, které koupíte v drogeriích nebo hobby marketech. Postupujte podle návodu na obalu, většinou je stačí vpravit přímo do zámku, což s těmi ve spreji zvládnete poměrně snadno. Za pár minut po aplikaci je možné bez problému odemknout. Dejte však pozor, aby chemie neporušila kov a s ním i vložku zámku. Informujte se tedy před koupí, že daný výrobek je použitelný na visací zámky. Nejlepší je mít po ruce speciální mazivo, které hravě zvládne rozmrazení.

Pomůže i prezervativ

Mnohem lepší je výše popsaným situacím předcházet, a tak je dobré myslet na ochranu zámků ještě předtím, než uhodí první mrazy. Důležité je, aby se dovnitř nedostala voda, takže dbejte na to, aby otvor pro klíč směřoval vždy k zemi. Jen tak do něj nenaprší. Výše zmíněným mazivem je dobré zámek několikrát za rok promazat. Nejlepší je však ochrana mechanická, prostě a jednoduše zámek obalit materiálem, který nepropustí vodu. Stačí obyčejný mikrotenový sáček, kousek igelitu nebo balónek, který díky své pružnosti zajistí nepropustnost pro vodu. Nemáte-li balónek, stejně dobře poslouží i prezervativ. U něj si pak můžete být nastoprocent jisti, že struktura materiálu, která je laboratorně testovaná, nepropustí ani malou kapku vody.


Zdroje: www.idnes.cz, ceskykutil.cz