Pomůcky jsou pro obě techniky z velké části společné. Zdobit můžeme jak vyfouklá vajíčka (vejdumky), tak vejce uvařená natvrdo. Do zdobení se mohou zapojit i děti, ale vzhledem k horkému vosku a zdroji tepla, často otevřenému ohni, je třeba dodržovat maximální bezpečnost.

  • Vejce se pro tyto techniky hodí spíše s bílou skořápkou. Zvlášť pro voskovou batiku, kdy na bílém základu lépe vyniknout jednotlivé barvy. Naopak pro reliéfní zdobení můžeme použít i vejce s hnědými skořápkami.
  • Vosk se používá včelí, nebo z klasické svíčky, popř. smíchaný z obou zdrojů. Využít můžeme také voskové pastelky (voskovky). Buď můžeme rozpustit kousky voskovek a využít je k barvení, nebo je můžeme přimíchat do rozpuštěného vosku.
  • Zdroj tepla – v tomto směru jsou lidé velmi vynalézaví. Dříve se používaly různé kahany, nyní přicházejí ke slovu čajové svíčky.
  • Nádoba na tavení vosku – někdo celý proces zjednodušil tak, že nástroj, kterým zdobí vajíčko, namáčí v roztaveném vosku čajové svíčky. Hojně se k tomuto účelu používají staré lžíce, které se ohnou a pevně uchytí tak, aby se vosk v nich mohl nad zdrojem tepla dobře rozpouštět. Jak ukazuje v následujícím videu Jana Balážová, nádobu na rozehřívání vosku můžeme vytvořit i z nápojové plechovky. Ustřižením spodní části vznikne stojánek, pod který umístíme čajovou svíčku. Prohlubeň ve dně nádoby poslouží jako nádoba na rozehřívání vosku.
Zdroj: Youtube
  • Nástroje na zdobení – potřebujeme takový nástroj, který můžeme namočit v rozpuštěném vosku a jeho stopu otisknout na vajíčko. Nejčastěji se používají špendlíky, které se zapíchnou do dřevěné tužky nebo slabší větvičky. Další možností je použití husího či holubího pera, jehož konec se zastřihne do požadovaného tvaru, např. trojúhelníčku. Někdy se k vytváření delších čar používají speciální nástroje, které mají jakousi nádržku, kam se vejde více vosku. Pro běžné zdobení je však potřebovat nebudeme.

Voskový reliéf

Nejčastěji se používají již obarvená vajíčka, ať už v komerčních nebo přírodních barvách. Pokud budeme zdobit barevnými voskem či rozpuštěnými voskovkami, můžeme jako základ použít i přírodní barvu vajec. Hlavičku špendlíku namočíme přibližně 2 vteřiny v rozpuštěném vosku. Pak se s ní dotkneme vajíčka (vznikne tečka). Pokud chceme udělat větší ornament, můžeme ještě od tečky pokračovat krátkým tahem.

Na každou další tečku či čárku musíme nástroj znovu ponořit do vosku. Využít můžeme špendlíky s různě velkými hlavičkami – získáme různě silnou kresbu. Záleží jen na nás, jaké barvy pro reliéfní zdobení zvolíme. Někdy se tato technika užívá pro přizdobení vrtaných kraslic. Velmi zajímavě vypadají bílé skořápky s vyvrtanými otvory přizdobené bílým voskem. Inspiraci na vytváření vzorů nabízíme ve fotogalerii, bohatá nabídka je také na naší nástěnce na Pinterestu.

Vosková batika

Tato technika je o trochu pracnější, ale určitě stojí za to ji zkusit. Zdobit začínáme uvařené, ale neobarvené vajíčko. Vosk může být bílý, ale pokud jej trochu přibarvíme kouskem voskovky či barevné svíčky, lépe vznikající vzor uvidíme.

Princip práce s voskem je obdobný jako jsme popsali u předchozí techniky. Jen si předem rozvrhneme, kolik chceme na kraslici použít barev. Vejce ozdobíme voskem tam, kde budeme chtít, aby zůstala původní barva vajíčka. Vosk vlastně tuto část skořápky před barvou ochrání (rezervuje). Pak vajíčko ponoříme do barvy (neměla by být příliš horká, aby se nám vosk nerozpustil). Budeme-li chtít použít více barev, začínáme barvit v té nejsvětlejší, například ve žluté. Barvu necháme dobře zaschnout. Pak můžeme pokračovat ve zdobení voskem.Tam, kam naneseme vosk nyní, zůstane schovaná barva, ve které jsme barvili jako první, tedy žlutá. Ozdobené vejce obarvíme v další zvolené barvě, např. červené. Barvu necháme opět dokonale zaschnout.

Pokud už nechceme zkoušet další barvu, můžeme přistoupit k očištění vosku. Nejlépe, když vždy kousek vajíčka nahřejeme nad svíčkou a měkkým hadříkem vosk setřeme. Objeví se barva, kterou překrýval. Takto ozdobené vajíčko tedy může mít podobný vzor jako u předchozí techniky, ale výsledný povrch bude hladký, bez reliéfu.

Zdroj: Veselé chvíle v životě lidu českého, strakonicky.denik.cz/zpravy_region/chcete-umet-zdobit-kraslice-voskem-vyzbrojte-se-velkou-trpelivosti-20140420.html, www.jaktak.cz/jak-ozdobit-vajicko-voskovym-reliefem.html