Zdobená vejce k svátkům jara neodmyslitelně patří. Už víte, čím a jak budete letos zdobit? V dnešní době je tolik způsobů, že je pomalu těžké si vybrat. Je pravda, že některé procesy zavrhnete z důvodu složitosti nebo časové náročnosti hned. Dneska omrknete opravdu velmi jednoduché zdobení, které vám zabere minimum času.

Cukrové zdobení

Výjimečně rychlá technika pro zaneprázdněné. K tomuto jednoduchému zdobení budete potřebovat pouze:

  • vejce natvrdo nebo vyfouklé
  • průsvitné lepidlo
  • cukrové zdobení

Jednodušší práce je samozřejmě s vejcem natvrdo, protože je rozhodně pevnější než vajíčko vyfouklé. Na vejce naneste tenkou vrstvu průsvitného lepidla a obalte v cukrovém zdobení. Nejideálnější jsou barevné maličkaté perličky (také se jim říká „máček“), které se rovnoměrně na vajíčko přichytí. To ale neznamená, že si nemůžete trošku pohrát i s jinými tvary! Na trhu jich seženete nepřeberné množství. Po obalení v cukrovém zdobení nadbytek perliček odstraňte jemně prstem a dílo je hotové!

Vejce a těstoviny

Podobně fungují i drobné těstoviny. Vyberte si vhodný tvar v sekci „zavářky“, protože jsou svou velikostí nepochybně vhodnější. Narazíte na mini kuličky nebo třeba kytičky. Postup je stejný jako v předchozím případě u cukrového zdobení. Lze vajíčko v těstovinách vyválet a budete mít hotovo. Nebo si pohrajte se vzory, ale i s různorodostí materiálu. Můžete přizvat na pomoc mák, pohanku, hořčičné semínko, rýži, sezam, ale i ovesné vločky. S těmito ingrediencemi vykouzlíte už pořádné vzory!

Látková vejce

Rychlovku zkuste s pomocí nejrůznějších zbytků látek, které si rozstříhejte na malé kousíčky a pomocí transparentního lepidla na vajíčka nalepte podlé své fantazie. Nějaký ten přilepený knoflík navíc na vejci nevypadá vůbec špatně!

Rozbité vejce

Ve spěchu vám upadlo vajíčko nebo jste ho vzteky v ruce rozmáčkli? Tím pádem máte předpřipravenou jednu primitivní techniku. Skořápku vejce rozdrťte na menší kousíčky (jak velké, to si rozmyslete předem, ale prostě tak, jak se vám to bude líbit). Nechte skořápky proschnout. Opět si naneste na vejce průsvitné lepidlo a vajíčko vyválejte ve skořápkách. Většinou tuto techniku naleznete na internetu spíše jako „vejce s mozaikou“, která je ale časově dost náročná a je k ní zapotřebí pevná ruka s pinzetou a trpělivost. Vyválení ve skořápkách má dozajista také své velké kouzlo!

Lihové fixa

Chcete mít na stole pro koledníky alespoň nějaká vejce, ale váš čas je neúprosný? Uvařte si vajíčka, vezměte do ruky lihovku a něco jednoduchého na skořápku namalujte. Neumíte malovat? Ani v tomto případě nejste jediní! Na vejce něco napište. Kreativitě se meze nekladou.

Zdroje: www.heky.cz, domazlicky.denik.cz, prima-receptar.cz