Do vánočních svátků zbývá pár dnů a ještě vám chybí nějaký malý dáreček nebo chcete doladit bydlení zimně laděnou dekorací? Nic tak nezútulní byt jako měkké světlo svíček probleskující přes něžně zasněžený svícen. Vytvoříte si ho snadno sami, stačí stará zavařovací sklenice, lepidlo a trocha soli.

Co potřebujete

Na výrobu kouzelně zasněžených svícnů si připravte čistou a suchou zavařovací sklenici, případně nepotřebnou skleničku či průhlednou dózu, univerzální lepidlo (např. Herkules), štětec či houbičku pro jeho nanášení, jemnou nebo hrubozrnnou sůl a podle velikosti sklenice svíčku čajovou, případně klasickou Zužitkujete i různé zbytky třpytek, ozdobné mašle a další drobnosti, kterými na závěr svícen ozdobíte.

Výroba svícnu

Na stůl postavte vhodnou nádobu, do které nasypete sůl, možné je přidat i třpytky. Druh použité soli záleží jen na vás, svícny posypané jemnou solí působí něžně, hrubozrnná zase dodá rustikální dojem. Na vnější stranu očištěné a suché sklenice začněte nanášet lepidlo pomocí štětce či houbičky. Vyzkoušejte, jak rychle lepidlo tuhne a zda bude lepší sklenici potřít celou nebo pracovat po částech. Solí posypávejte lepidlem natřenou část sklenice, vrstvu zrníček můžete jemně přitlačit rukou. Nechte zaschnout a nakonec dozdobte stuhou, větvičkou jehličí, zvonečkem apod. Na závěr přestříkejte svícen lakem na vlasy, který pomůže udržet sůl na svém místě. Dovnitř vložte svíčku.

Různé zimní motivy

Základní vzhled svícnu se dá libovolně obměňovat a pohrávat si s kombinací zasněžených a prázdných ploch. Na skle se mohou střídat pruhy, kola či vlnovky, nesymetricky nanesené lepidlo zase dodá vzhled sněhem pokryté kopcovité krajiny. Při tvorbě svícnu lze využít nejrůznější samolepky či šablony, pod kterými zůstane plocha čistá, bez lepidla. Sežeňte si samolepky s motivem vloček, stromků či hvězdiček, nejlepší jsou statické fólie na sklo, které drží bez lepidla. Přiložte je na sklenici, naneste lepidlo i sůl a po zaschnutí samolepky odstraňte.

  • Počítejte s tím, že sůl z misky už nemůžete použít ke kulinářským účelům, mohla by být znečištěná od lepidla. Zbylou sůl nasypte do jiné sklenice, jednoduše do ní zapíchněte svíčku a máte postaráno o další bytovou dekoraci.