Chcete vědět, čím ideálně pohnojit nejen okurky, ale i rajčata a další plodovou zeleninu, abyste měli velkou úrodu? Zajímá vás, jak na mšice nebo jakou zázračnou věc máte doma, která prospěje vaší zahradě? Pusťte si další epizodu podcastu iReceptář do ucha, kde vám se vším poradí Jana Bucharová:
Tři metody okurkové diety
Všechny doporučují hodně okurek, my doporučujeme nebát se vylepšit jejich chuť – solí, pepřem, česnekem, mátou, bazalkou, koprem, citronem nebo chilli.
První metoda
Doporučuje sníst před každým jídlem jednu celou okurku – zaplníte si žaludek a pak už dalších potravin nesníte tolik. Má to jeden háček, tedy alespoň pro někoho: i s žaludkem plným okurky si můžete dát tři řízky s tatarkou, rozdíl bude jen v tom, že v tomto případě si zbytečně roztáhnete žaludek a ještě vás bude dost pravděpodobně pálit žáha. Funguje to jedině tehdy, kdy zároveň s nasazením okurek uberete na množství jídla, které sníte pak.
Druhá metoda
Tady se ke každému jídlu popíjí šťáva z okurky. Jednoduše ji odšťavníte a pak pijete při jídle. Nápoj by měl přispívat k tomu, že se budete dřív cítit nasycení a méně toho sníte. Navíc okurka obsahuje peptidy, které pomáhají štěpit bílkoviny, takže budete lépe trávit. Pokud obvykle pijete ke každému jídlu dvě tři piva, je okurková šťáva jistě lepší alternativa. Ale stejně tak by fungovala i voda.
Třetí metoda a jídelníček na týden
Ta doporučuje zařadit do receptů co nejvíc okurek, tedy jedno nebo dvě jídla nahradit třeba okurkovým salátem.
Jak takový jídelníček vypadá?
Den 1
snídaně: 2 plátky celozrnného chleba, netučný sýr/kuřecí prsa, ½ okurky
svačina: ½ okurky
oběd: salát z okurky, rajčat a light mozzarelly
svačina: jablko
večeře: nízkotučný jogurt s borůvkami
Den 2
snídaně: ovesné vločky s malinami a odtučněným mlékem
svačina: ½ okurky, sůl, pepř
oběd: kuskus s balkánským sýrem a okurkou
svačina: šťáva z okurky, špenátu a řapíkatého celeru
večeře: rajská polévka s 1-2 plátky celozrnného chleba
Den 3:
snídaně: polotučný jogurt s borůvkami a špaldovými lupínky
svačina: ½ okurky na plátky
oběd: okurkový salát s jogurtem
svačina: banán
večeře: kuřecí prsa, kedlubna, okurka
Den 4:
snídaně: ovesné vločky s banánem a odtučněným jogurtem
svačina: jablko
oběd: trhané kuře s okurkou
svačina: ½ okurky
večeře: pečený sýr s dresinkem z jogurtu a bylinek, ½ okurky
Den 5:
snídaně: ovesné vločky s borůvkami a odtučněným mlékem
svačina: odtučněný jogurt
oběd: okurkový salát s rajčaty a vejci natvrdo
svačina: okurková šťáva s jablkem
večeře: pečený losos se salátem z pohanky a okurky
Den 6:
snídaně: ovesné vločky s jablkem, malinami a netučným jogurtem
svačina: ½ okurky
oběd: řecký salát
svačina: šťáva z okurky, ananasu a řapíkatého celeru
večeře: bulgur s okurkou a kuřecím masem
Den 7:
snídaně: dva plátky žitného chleba s kuřecí šunkou, ½ okurky
svačina: šťáva z okurky, řapíkatého celeru a jablka
oběd: pečená treska, divoká rýže, ½ okurky
svačina: 1/2 okurky
večeře: brokolicová polévka s 1-2 plátky celozrnného chleba
Jak to dělají celebrity
Celá řady celebrit od Gwyneth Paltrow, přes modelku Gisele Bündchen až po Jennifer Lopez nedají dopustit na zásaditou dietu plnou zeleniny, divoké rýže, ořechů, čerstvé zeleniny – a samozřejmě okurek! Jennifer Lopez má velmi striktní dietu, kdy nejenom že nejí ovoce, ale třeba ani mrkev nebo kukuřici, protože obsahují víc cukru než jiné druhy zeleniny. Místo snídaně pije proteinový nápoj, k obědu mívá velký zeleninový salát s krůtím masem, žampiony a růžičkovou kapustou. K večeři si dává libové maso a jako přílohu quinou nebo batáty. „Je to jako bych jedla rýži a fazole, na kterých jsem vyrostla,“ řekla pro magazín US Weekly. Za den má povolenou hrst ořechů a jednou za týden si zhřeší i něčím sladkým.
S čím musíte počítat
Nárazové diety sice mohou přinést rychlé výsledky, ale budete při nich trpět hlady a jakmile se vrátíte ke stejnému jídelníčku jako dřív, váha bude zpátky plus nějaké to kilo ještě navíc – tělo se vylekalo a teď udělá vše pro to, aby se dobře zásobilo, když by přišel další hladomor. Tělo a hlavně váš mozek potřebují kvalitní sacharidy, jinak budete unavení a bude vás honit mlsná, jezte tedy celozrnné pečivo, pohanku, neloupanou rýži. Prospěje vám i rozumné množství bílkovin – libové maso, vejce, tvrdé sýry, tvaroh, buráky. S ovocem to nepřehánějte, zato zeleninu si dopřávejte bohatě. A když jednou za čas sníte čokoládu, hezky si ji užijte.
Zdroje: apetitonline.cz, idnes.cz