Další epizodu podcastu iReceptář do ucha, kde se dozvíte řadu zajímavostí o běžných surovinách i chutích první republiky, si poslechnete přímo TADY:
Éru první republiky už známe možná jenom z filmů pro pamětníky, nanejvýš z vyprávění rodičů či prarodičů. A o tom, co se v době, která trvala jen dvacet let a přitom zahrnovala tolik zásadních událostí, jedlo, už často vůbec nemáme ponětí.
Na tisíc způsobů
Vaření mezi válkami se řídilo tím, co bylo právě v sezoně. „Když se urodila jablka, jedli všichni, od řemeslníků po bohaté, pár týdnů jablka. A stejně to bylo s rybízem nebo mrkví,“ popisuje Kristina Šemberová. „V dobách, kdy nebylo možné krom zavaření věci dlouze konzervovat, a v domácnostech nebyly ledničky, to ani jinak nešlo.“
Brambory byly přitom jedním z několika druhů ovoce nebo zeleniny, který byl dostupný celý rok. I díky tomu se na jídelníčcích objevovaly opravdu často. Už tehdy existovala i bramborová kuchařka. A používaly se nejen naslano, jak je jíme dnes. Běžně se používaly i do sladkých receptů, které krásně zvláční. „Pekl se bramborový dort, bábovka a dokonce i vánočka,“ vypočítává odbornice. A recept na tu nejlepší bramborovou bábovku můžete vyzkoušet spolu s námi.
Nadýchané těsto
Už za první republiky se samozřejmě používala nejrůznější kypřidla. Kypřicí prášek je ovšem vynález pozdější a opravdové hospodyňky věděly, že pokud chtějí mít moučník nadýchaný, nezbývá jim než šlehat.
Pro pěkné těsto je podstatná ještě jedna věc a to dobře rozpálená trouba. Začněte ji proto nahřívat v opravdu dostatečném předstihu, klidně ještě před přípravou těsta.
My máme štěstí, že nás těžkou práci zastane šlehač nebo robot, takže sníh i pěnu získáme bez námahy. Pokud ve vás těsto bez prášku do pečiva přece jen vzbuzuje obavy, přidejte ho asi 2 lžičky. Když ale nebudete spěchat, není to potřeba. Jaký je tedy recept?
Bramborová bábovka jako z první republiky
Den předem, nebo třeba dopoledne, uvařte 200 g brambor ve slupce doměkka. Nechte je vychladnout a až pak oloupejte. Před přípravou bábovky je nastrouhejte na jemno. Formu na bábovku vymaže pečlivě olejem nebo změklým máslem a vysypte strouhanko nebo hrubou moukou.
Oddělte 3 vejce. Žloutky ušlehejte se 100 g cukru do nadýchané, světle žluté pěny. Z bílků se špetkou soli začněte šlehat sníh. Až budou nadýchané, po lžících přidávejte ještě 30 cukru a společně všechno ušlehejte na pevný, hladký sníh.
Do žloutkové směsi postupně zašlehejte 4 lžíce mléka, podle chuti citronovou kůru, 100 g vlahého, rozpuštěného másla a strouhané brambory. Stranou v míse smíchejte 250 g polohrubé mouky s 1 lžící škrobu a přidejte ke žloutkům. Dobře promíchejte, aby se vše pěkně spojilo.
Nakonec do směsi jen opatrně založte ušlehaný sníh, aby ji nadlehčil a úplně nespadnul. Těsto přesuňte do připravené formy a pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 50 minut, pak zkuste špejlí. Upečenou bábovku vyklopte, nechte vychladnout, a pokud budete chtít, pak před podáváním ještě poprašte moučkovým cukrem.