Epizodu poradny našeho podcastu nejen o fazolkách si pusťte rovnou TADY:

Říká se jim taky francouzské a na jejich stoncích bez úponků rostou krásně zelené, křupavé fazolové lusky bez typické pergamenové vrstvy, jakou mají jejich sestry vhodné k sušení. Čerstvé nepotřebují žádnou nebo jen krátkou tepelnou úpravu, stačí je rychle opéct na pánvi či grilu a pochutnáte si na nich klidně jen tak nebo s dipem a trochou dobrého chleba. Keříčkové fazolky na českých zahradách příliš často neuvidíte, ale jejich pěstování je snadné a úroda veliká.

V létě není pozdě

Doba, kdy keříčkové fazole plodí, je zároveň jejich výhodou i nevýhodou. „Na rozdíl od pnoucích fazolí totiž poskytnou většinu úrody v jednu chvíli a neplodí tedy postupně v průběhu několika měsíců jako fazole pnoucí,“ říká odbornice. Díky tomu je ale můžete klidně zasadit třeba i v červnu nebo v průběhu prázdnin, pokud na zahradu jezdíte jen přes léto. I tak je totiž stihnete sklidit a naopak je můžete ještě průběžně dosévat.

Pěkně hluboko

Když keříčkové fazole sázíte, dejte si pozor, abyste je nenechali v příliš mělkých důlcích. Hůř by pak kořenily a příliš blízko k povrchu půdy mohou vysychat. Ideální je sázet je do důlků hlubokých asi 5 centimetrů a v dostatečně velkém sponu, aby se mohly dostatečně rozrůst. S rozestupy klidně 40 centimetrů.

Do každého důlku pak zasaďte tři nebo čtyři semena. Nebojte se, nebudete je muset jednotit. „Když vyklíčí všechny, poskytnou si jednotlivé keříky vzájemnou oporu, která jim pomůže v růstu,“ vysvětluje Jana Bucharová.

Pozor na kyselou půdu

Tu totiž fazole nemají rády a příliš v ní nerodí, stejně jako jim nedělá dobře hnůj. Pomůžete jim naopak kyprou, středně těžkou zeminou. A když ji ještě obohatíte kompostem, odvděčí se vám keříky skvělou úrodou.

Související články