Kdo by neměl rád skvělou chuť medvědího česneku?! Máte ho rádi naložený v oleji, v soli nebo jen tak jako špenát? Vypěstovat si ho na zahradě není vůbec těžké, rád se totiž rozrůstá a snadno se vysemeňuje. Abyste však každoročně na jaře sklízeli medvědí česnek ve velkém, musíte se vyhnout některým zásadním chybám při jeho pěstování. Které to jsou?
Pokud chcete vědět, jestli pěstování medvědího česneku doporučuje i naše odbornice Jana Bucharová, poslechněte si podcast iReceptář do ucha. V této poradně se také dozvíte, co zabrání praskání rajčat nebo jaký je rozdíl mezi rukolou, roketou a křezem:
Jak pěstovat medvědí česnek na zahradě
Možná si myslíte, že to vůbec nepůjde, ale je jen málo zahrad, kde se mu nebude dařit. Co tedy potřebuje? Písčitohlinitou až jílovitou půdu, hodně vlhkou a místo ideálně ve stínu či polostínu pod listnatými stromy. Ve volné přírodě ho totiž najdete v mokřinách a v lužních lesích, zkrátka tam, kde je hodně vlhko, třeba u potoků či říček.
Na medvědím česneku je jedlý nejen list, ale i krásný květ.
Jak začít s pěstováním medvědího česneku
Můžete si na podzim koupit semínka nebo cibulky, obooje dávejte do hnízd po 5 až 10 kusech a zahrňte trochou zeminy. Obzvlášť po vysetí či vysazení místo zalévejte. Až na jaře skliíte listy – ideálně ne všechny z jedné rostliny najednou, ale vždy jen pár – nechte česnek vykvést a jeho semena uzrát. Sám se vysemení a pokud jsou u vás podmínky dobré, bude ho rok od roku přibývat.
Ve volné přírodě neotrhejte celou rostlinu, měla by jí zbýt aspoň třetina listů.
Sběr v přírodě: Co když si ho spletu?
Obava těch, kdo medvědí česnek ještě nikdy v přírodě neviděli, bývá velká, ale často zbytečná. Jedlý je medvědí česnek pravý a ukrajinský, které mají širší listy. Pak je tu ještě česnek podivný s listy úzkými, který je také jedlý a chutný. První dva by si člověk mohl splést s jedovatou konvalinkou, ale jednak konvalince vyrážejí listy o něco později a jsou tmavší a tužší a pak je vůně listů medvědího česneku tak charakteristická, že si ho s konvalinkou opravdu nespletete. Je také možné si ho splést s ocúnem jesenním, ten ale opět nemá typickou česnekovou vůni. Pokud si nejste jistí, raději nic nejezte.
Na první pohled má konvalinka jiné květy a nevoní po česneku, splést si ji s medvědím česnekem téměř nemůžete.
Jak zpracovat medvědí česnek
Nejlepší je čerstvý
Třeba přidaný do jemně osoleného másla, třeba i s dalšími bylinkami. Nebo jím můžete částečně nahradit část špenátu, můžete ho nasekat do nádivky, dát si ho na těstoviny, noky nebo nové brambory jen tak s tvarohem a máslem.
Jednoduché pesto
Když medvědí česnek rozmixujete nebo v hmoždíři utlučete se solí a olejem, napěchujte ho do skleniček a zalijte vrstvou oleje – máte jednoduché pesto. Do něj samozřejmě můžete přidat i pikantní sýr jako pecorino nebo parmezán a pak semínka či oříšky, čím tučnější, tím lepší.
Můžete ho i usušit
A v neposlední řadě je možné česnek usušit jako jiné bylinky, ovšem pokud si vezmete na pomoc elektrickou sušičku, počítejte s tím, že medvědí česnek ucítí nejen sousedi, ale klidně celý dům!
Jak medvědí česnek mrazit
Můžete ho nasekat a s trochou oleje nebo rozpuštěného másla z něj v tvořítku na led zamrazit kostky, ale opět – načichne jím celý mrazák.
Jednoduchá tinktura
Kdo by chtěl česnek spíš než v kuchyni užívat jako lék, může si ho naložit do lihu a kapat si pak česnekovou tinkturu.
Na základ pesta vám bude stačit sůl a olej.
Jak moc je medvědí česnek zdravý?
Podle vědeckých studií medvědí česnek podobně jako jiné druhy česneku působí antibioticky, využijete ho tedy při rýmě, kašli nebo angíně. Působí jako antioxidant a podle některých zdrojů čistí krev. Ne pro každého je ale dobře stravitelný, a tak může dělat potíže lidem s nemocným žaludkem, žlučníkem nebo slinivkou.
Zdroj: redakce časopisu Receptář, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19768983/