Proč vám usychají orchideje a co dělat, aby vaši švestku nezlikvidovala šarka? Odpovědi na tyto otázky a řadu dalších najdete v poradně podcastu iReceptář do ucha. Hostem byla Jana Bucharová.

10 chyb, které možná děláte při pěstování orchidejí

Přelévání: Nejčastější chybou, které se pěstitelé orchidejí dopouštějí, je přemokření. Orchideje potřebují mezi zaléváním vyschnout, proto s další zálivkou počkejte, dokud substrát nevyschne. Právě proto se prodávají na orchideje průhledné květináče - skrz jejich stěnu skvěle uvidíte, jak na tom orchidej je.

Nedostatečné zalévání: Orchideje na druhou stranu potřebují ke svému růstu dostatek vláhy, proto je pravidelně zalévejte. Je však důležité nenechat kořeny stát ve vodě, protože rostlině pak mohou uhnívat kořeny. ideální je nechat orchidejím vzdušné kořeny viset částečně i přes okraj květináče ven a kořeny pak rosit.

Nesprávný substrát: Orchideje vyžadují dobře propustnou směs, která umožňuje proudění vzduchu kolem kořenů. Obyčejná zemina pro květináče může kořeny udusit a způsobit jejich hnilobu. Spolehněte se na hotový substrát ze zahradnictví.

Nedostatečné osvětlení: Ke správnému růstu a kvetení potřebují orchideje jasné, nepřímé světlo. Postavte je na místo, kam dopadá dostatek světla, ale vyhněte se přímému slunečnímu záření, které by mohlo spálit listy. Na takový "úraz"N stačí i pár hodin jarního slunce!

Nesprávné hnojivo: Jelikož mají orchideje specifické potřeby, je třeba použít speciální hnojivo. Takové hnojivo by mělo mít vysoký obsah dusíku během vegetačního období a vysoký obsah fosforu v období, kdy rostlina kvete.

Nepřesadíte je včas: Orchideje by se měly přesazovat každý rok či dva nebo když se substrát v květináči začne rozpadat. Když rostlinu včas nepřesadíte, bude květináč tak přeplněný jejími kořeny, že to omezí její růst a prospívání.

Extrémní teploty: Protože jsou orchideje citlivé na výkyvy teplot, měly by stát na místě, kde panuje stálá teplota. Nevystavujte je studenému průvanu ani horkému a suchému vzduchu, což platí především pro pobyt u topení.

Malý prostor: Jako každá rostlina i orchidej by měla mít dostatek prostoru pro svůj růst. Pokud se na parapetu tísní orchidej s mnoha dalšími rostlinami, může to omezit její růst. Zvlášť pokud si navzájem překrývá se sousedními rostlinami listy, může vzniknout prostřední ideální pro šíření nemocí.

Škůdci a choroby: Orchideje mohou být náchylné ke škůdcům, jako jsou svilušky, vlnatky a smutnice, a také k chorobám, jako jsou houbové a bakteriální infekce. Aby byly orchideje zdravé, je nutné je pravidelně sledovat a ošetřovat.

Neopatrné zacházení: Tyto rostliny jsou choulostivé a můžete jim snadno zlomit stonek. Nedotýkejte se zbytečně listů ani květů a při přesazování buďte opatrní. Naopak když při výměně substrátu odstřihnete starší a uschlé kořeny, rostlině to prospěje.

Související články

Zdroj: Redakce časopisu Receptář