Poslechněte si náš podcast iReceptář do ucha přímo ZDE:
Možná si na jaře vyrábíte z pampeliškových květů „med“ nebo si její mladé lístky přidáváte do velikonoční nádivky, polévky či do salátu. A děláte dobře! Pampeliška nebo také smetanka lékařská má celou řadu látek, které prospějí vašemu zdraví.
Čistí a uzdravuje
- Podobně jako jiné rostliny obsahující hořčiny podporuje pampeliška správné trávení a vylučování žluči, takže ať už vás trápí žaludek, žlučník nebo játra, její listy, květy a hlavně kořen vám pomohou.
- Pampeliška dokáže z těla vyplavit odpadní látky, takže se používá při očistných půstech. Její kořen navíc obsahuje inulin, díky kterému má chuť nejen hořkou, jako zbytek rostliny, ale i nasládlou.
- Odvary či tinktury pak zabírají i na kožní problémy – zvlášť při svědění a vyrážkách.
- Kromě jiného ještě pampeliška působí močopudně, takže pročistí nejen játra, ale i ledviny.
Naděje proti rakovině
Nedávné výzkumy dokonce prokázaly, že extrakt z pampeliškového kořene může podpořit boj těla proti některým nádorovým onemocněním. Zvyšuje totiž apoptózu, což je zjednodušeně řečeno biologický program, který vede k samovolnému zániku nádorových buněk. Potvrdilo se to u melanomu, rakoviny tlustého střeva a prostaty, ale zatím jsou léky na tomto základě ve fázi vývoje.
Síla kořene pampelišky
Proč byste měli kořen pampelišky sklízet zrovna teď, na přelomu léta a podzimu? „Protože všechnu svou sílu rostlina stahuje pod zem,“ vysvětluje Jana Bucharová.
Jak se kořen smetanky lékařské správně sklízí? Opatrně ho vyrýpněte, ideálně u dvoulet a starší rostliny, která bude mít kořen už pěkně vyvinutý. Počítejte s tím, že může být dlouhý i 30 centimetrů! „Pak kořen omyjte, osušte a nechte sušit ve stínu nebo i v sušičce na nejnižší teplotu.“ Usušený kořen pak rozemelte na prášek nebo ho sušte už rovnou nakrájený na kostičky.
3 způsoby užívání kořene pampelišky
Pampeliškový kořen plný účinných látek můžete užívat mnoha způsoby.
Čerstvá šťáva
Je to méně obvyklá forma, protože není úplně snadné šťávu z pampeliškového kořene získat. Pokud ale máte odšťavňovač nebo nastrouháte kořen najemno a pak ho vymačkáte, získáte elixír. Ten pak užívejte po 1 lžíci 2-3x denně.
Macerát
Je to výluh za studena, kdy stačí zalít pokrájený čerstvý kořen nebo sušený studenou vodou a nechat vyluhovat přes noc. Druhý den se výluh scedí a užívá 2-3x denně. Na jeden šálek vody se dává jedna lžíce sušené či čerstvé drogy, tedy kořene pampelišky.
Odvar
Pampeliškový kořen – ve stejném poměru jako u macerátu – vložte do studené vody, pomalu ji přiveďte k varu a pak hned odstavte. Po 10-15 minutách odvar slijte a užívejte 2-3x denně po šálku.
Překvapivě dobrá káva
Káva z praženého sušeného kořene pampelišky byla oblíbená v dobách, kdy pravá zrnková káva znamenala pro řadu lidí nedosažitelný luxus. Takový nápoj vypadá sice jako řídká káva, ale tím se nenechte splést, chuť má výbornou a silnou! Jak si z kořene pampelišky můžete kávu vyrobit doma, se dozvíte v podcastu iReceptář do ucha na začátku našeho článku.
Související články
Zdroje: kraeuterkontor.de, waschbaer.de