Věděli jste, že hnojivo může ovlivnit barvu květů? A jak poznáte, že paprikám chybí vápník? Odpovědi na tyto otázky najdete v první epizodě našeho podcastu iReceptář do ucha. Hostem byla bioložka a vaše oblíbená autorka Jana Bucharová:

Není teď na hnojení příliš brzy?

Je pravda, že je zvykem zeleninu na zahradě či květiny na balkoně začít hnojit až tehdy, kdy potřebují posílit v růstu, kvetení nebo v násadě a růstu plodů. Jenže aby se semínka nebo sazenice uchytily, potřebují start v kvalitní zemině.

Příroda se o hnojení stará sama, i když to není na první pohled vidět. Části rostlin odumřou, zetlejí a tím půdu pohnojí. I my máme možnost takový koloběh částečně napodobit: kompost! „Je to úžasná věc, protože v kompostu proměníte zahradní odpad v hnojivo,“ vysvětluje Jana Bucharová, která byla hostem první epizody podcastu iReceptář do ucha.

Nejlepší trojkombinace? Dusík, fosfor, draslík

Určitě jste už v souvislosti s hnojením slyšeli zaklínadlo o třech písmenech: NPK. Co to je a proč ho rostliny potřebují? Tato zkratka znamená značky pro chemické prvky dusík-fosfor-draslík, bez kterých se rostliny na půdě vyčerpané opakovaným pěstováním neobejdou. Natož ty, které pěstujete v nádobách.

  • Dusík (N) urychluje růst listů, rostliny ho potřebují hlavně na začátku fáze růstu.
  • Fosfor (P) je dobrý pro kořenový systém.
  • Draslík (K) podporuje kvetení a zrání plodů.

Každá směs s označením NPK má však jiný poměr zmíněných látek, tak si dobře přečtěte, kdy a na co ji používat.

Hnojení banánovými slupkami – ano, nebo ne?

Jak nám řekla Jana Bucharová, hnojit slupkami lze, ale není to hnojivo univerzální. „Banány obsahují hodně draslíku, který podporuje kvetení. Dát je tedy k rostlinám okrasným květem je v pořádku.“ Na růst listů nebo plodů to však efekt mít nebude.

Recept na domácí hnojivo z kopřiv

Do nádoby dejte nasekané kopřivy, lehce upěchujte, aby sahaly asi do tří čtvrtin nádoby. Pak je zalijte odstátou vodou a nechte 3 týdny kvasit. Při kvašení bude vaše domácí hnojivo – kopřivová jícha – silně zapáchat, dejte tedy nádobu někam daleko od domu.

Pozor!

Důležité je hnojivo z kopřiv pořádně naředit, abyste rostlinám neublížili. Ideální poměr ředění je 1:50, takže na desetilitrovou konev stačí 200 ml kopřivového hnojiva.

Související články

Zdroj: Redakce časopisu Receptář