Dá se levandule vypěstovat ze semínka? Můžete ji vysít rovnou na záhon? Na tuto a další otázky nejen ohledně levandule vám v poradně našeho podcastu iReceptář do ucha odpoví Jana Bucharová:

Aby levandule pěkně kvetla, je potřeba ji pravidelně stříhat, a to jednou nebo i dvakrát za rok. Bez pravidelného řezu vám vyroste během let dřevnatý prořídlý keřík, na kterém se objeví jen pár neduživých květů. Jaké jsou nejčastější chyby při stříhání levandule?

1. Nestříháte levanduli vůbec

Pravidelné prostřihávání zajistí, že vaše levandule bude hezky kvést, bude košatá, zelená a pěkně kompaktní. Ideálem jsou kulovité keříky, jakési bochánky. Bez střihu bude jen stárnout a řídnout, protože dřevité větvičky netvoří výhony, které pokvetou. Keříky, na kterých převažuje dřevitá část, se snadněji lámou.

Ideálním obdobím, kdy levanduli stříhat, je konec léta a pak jaro, tedy březen a začátek dubna. Pokud byste stříhání odložili, odložíte i kvetení, protože stonky budou muset nejprve obrazit. Stříhejte vždy nad pupeny, ze kterých vyrazí lístky a stonky.

2. Stříháte ji moc

Levanduli nikdy nestříhejte příliš hluboko, tedy ne v místě, kde jsou větve dřevité, suché. Stříhejte jen v jejich zelené části, která má schopnost se rozvětvit a vyrůst. Pokud levanduli seříznete až na staré dřevo, nevyraší a můžete o ni úplně přijít.

Pokud je levandule hezky košatá, stačí ostříhat poslední třetinu. Chcete-li ji povzbudit ve větvení, střihněte ji o další třetinu níž, ale vždy v zelené a pružné části, nad místem, ze kterého odstupují větvičky.

3. Neodstraňujete stonky po odkvětu

Zaprvé - je škoda připravit se v létě o úrodu voňavých květů s léčivým i relaxačním účinkem. Nejlepší je nastříhat si svazky ve chvíli, kdy se už už otevírají první květy na klasu. Když ostříháte levandule v plném květu, po usušení opadají a vy přijdete o velkou porci vůně a léčivých látek.

Zadruhé - když levanduli ostříháte na začátku léta, do konce léta ještě může nasadit další květy. Byla by přece škoda se o ně připravit!

Související články

Zdroj: redakce časopisu Rerecptář