Příprava terasy na společná setkání

Dříve než propukne sezona grilování a „garden party“, zkontrolujte, jestli váš dřevěný zahradní nábytek nepotřebuje trochu zkrášlit. Je jedno, jestli se rozhodnete ochránit dřevo před nepříznivými vlivy počasí, zdůraznit jeho kresbu nebo mu dopřát novou barvu. Ve všech případech musíte dřevo na blížící se proměnu náležitě připravit.

Povrch musí být vždy suchý, čistý a hladký. Dřevo je také potřeba zbavit prachu, mastnoty a obrousit od všech předchozích nátěrů. Pokud budete renovovat starý nábytek, obruste ho až na zdravé dřevo. Nebo si práci usnadněte s čističem na zašedlé dřevo (např. Bondex Renovation). Čistič naneste štětcem a nechte ho 10 minut působit. Pak dřevo vydrhněte ocelovým kartáčem ve směru vláken a opláchněte vodou.

Nezapomeňte použít kvalitní impregnaci, a to i na nové neošetřené dřevo. Jinak ho brzy objeví hmyz, houby a lišejníky! Skvěle vám poslouží Balakryl Napouštědlo, které je bezbarvé a vsákne se hluboko do dřeva. Napouštědlo natírejte po směru vláken ve 2–3 vrstvách a nechte ho zcela zaschnout.

Dále už přichází řada na vrchní nátěr. Milovníci přírodního dřeva mohou podtrhnout jeho vzhled pomocí tenkovrstvé lazury. Příznivci pestrých odstínů si vyberou ze široké škály krycích barev Balakryl UNI, které lze natónovat až do 20 000 odstínů.

Ještě nepatří do starého železa

Stará láska nerezaví – zato vstupní branka nebo kovové zábradlí vám bez dostatečné ochrany zrezaví velmi brzy. Naštěstí ještě existují způsoby, jak se rzi zbavit a předcházet jí, abyste své oblíbené kovové zahradní doplňky nemuseli poslat do starého železa.

Z kovových předmětů odstraňte rez pomocí drátěného kartáče nebo brusného papíru. Na větší plochy můžete použít elektrickou brusku nebo vysokotlaký čistič. Potom kov zbavte starých nátěrů, nečistot a mastnoty.

Očištěný a suchý povrch natřete antikorozním nátěrem. Prodloužíte tím jeho životnost a předejdete zrezivění. Nátěr naneste v 1–2 vrstvách, mezi nimi nechte 6hodinový odstup. Na vrchní vrstvu použijte barvu UNI nebo jednošichtovku Balakryl Kov 2v1.

I plast se dá natřít

Na terase je prostřeno, vstupní brankou už si před návštěvou ostudu také neuděláte. Ale nezapomeňte na plastové doplňky. Židle květináče i hračky na dětském pískovišti jsou neustále vystaveny slunečním paprskům a brzy vyblednou. Můžete je vyměnit za nové, ale nezatěžujte zbytečně přírodu. Dejte jim raději nový nátěr.

Plastový předmět nejprve zdrsněte brusným papírem nebo brusnou houbičkou, aby na něj barva lépe přilnula. Povrch očistěte od prachu, odmastěte a opláchněte čistou vodou. Poté se můžete pustit do natírání se speciální barvou určenou na plasty. Nátěr dobře přilne, dodá plastu hladký povrch a ochrání ho před nepříznivým počasím. Můžete ho použít jako základovou i krycí barvu.

Abyste dosáhli co nejlepšího výsledku, nejdřív si zjistěte, jaký druh plastu budete natírat (PVC, PP, PE, PS apod.). Pokud se jedná o plasty neurčitého složení, raději přilnavost nátěru předem vyzkoušejte. Krycí barva se nehodí pro natírání polyetylenu, polypropylenu a teflonu.

Další projekty a inspiraci na víkend najdete na: projektnavikend.cz