Začněte vstupní brankou

Vstupní brankou denně prochází mnoho lidí. Pokud tedy nechcete, aby si z oprýskané a zrezivělé branky udělali stejnou představu i o vaší domácnosti, dejte jí nový nátěr. Začněte tím, že branku řádně očistíte. Pouze dobře připravený povrch je totiž zárukou toho, že nátěr dobře přilne a poskytne plotu co nejdelší ochranu. Z kovových částí plotu nejprve pomocí ocelového kartáče odstraňte nepřilnavé nátěry, odlupující se vrstvy a veškeré stopy rzi. Poté branku omyjte. Nejlepších výsledků dosáhnete s odmašťovačem.

Aplikujte antikorozní nátěr

Aby kovová branka vypadala jako nová co nejdéle, natřete ji nejprve základní antikorozní barvou, která ke kovu dokonale přilne a ochrání ho před korozí. Barvu před použitím dobře rozmíchejte a naneste ji ve dvou vrstvách s odstupem 6 hodin. Poté co antikorozní vrstva zaschne, použijte opět ve dvou vrstvách vrchní barvu. Nebo můžete rovnou použít tzv. „jednošichtovku“ Balakryl Kov 2v1, která v sobě spojuje vlastnosti základní a vrchní barvy a povrch kovu ochrání před korozí a povětrnostními vlivy. Vybírat ji můžete ze 4 barevných odstínů.

Na dřevo lazuru, nebo krycí barvu?

Během toho, co bude vrchní nátěr na vaší kovové brance schnout, pusťte se do renovace dřevěného plotu. Při výběru vrchního nátěru pro váš dřevěný plot nejprve zvažte, zda chcete zachovat jeho přírodní vzhled, nebo ho oživit barevným nátěrem a sladit ho například s fasádou domu nebo vybavením na zahradě. Anebo se můžete rozhodnout pro obě možnosti. Například na vnitřní stranu plotu aplikovat tenkovrstvou lazuru, která zvýrazní kresbu dřeva, dodá mu lehký barevný nádech a ochrání ho před pronikáním vody a UV zářením. Z vnější strany pak dát plotu pomocí univerzálních vrchních barev třeba hravou podobu barevných pastelek.

Povrch dřeva si připravte

I dřevěná plotová prkna je třeba nejprve řádně očistit. Jejich povrch musí být suchý, hladký, zbavený starých nepřilnavých nátěrů, mastnot a pryskyřice. Dřevo nejprve zbruste pomocí brusného papíru nebo brusné houby. Poté povrch dřeva omeťte od prachu. Pokud jste starý nátěr odstranili až na původní dřevo, použijte na prkna plotu nejprve fungicidní napouštědlo. Toto bezbarvé napouštědlo se vsákne hluboko do dřeva a ochrání ho před hmyzem, houbami, plísní a hnilobou. Natírejte ho ve 2 vrstvách po směru vláken dřeva.

Aplikujte lazuru na dřevo

Pro natírání plotu zvolte plochý štětec ze směsi syntetických a přírodních štětin. Do barvy namáčejte vždy jen špičku štětce, aby vám při natírání barva nestékala po ruce. Barvu důkladně rozmíchejte. Neředěnou lazuru nanášejte po směru vláken dřeva ve 2 vrstvách s odstupem 1–2 hodin. Mezi jednotlivými vrstvami nátěr přebruste jemným brusným papírem. Dejte pozor, aby teplota podkladu a okolí neklesla pod 10 °C.

Pro milovníky barev

Pokud jste se rozhodli pro univerzální vrchní barvu, kterou lze natónovat až do 20 000 barevných odstínů, natřete plot ve 2–3 vrstvách s časovým odstupem 4–6 hodin. V případě, že chcete, aby některé části plotu zůstaly nenatřené (například špičky pastelek), zakryjte je krycí páskou. Nátěr Balakryl UNI rychle schne, dobře se roztírá a dřevu dodá hladký matný vzhled. Dobře odolá povětrnostním vlivům a díky tomu, že má atest na dětské hračky a pro styk s potravinami, můžete jím natírat téměř všechny druhy povrchů. Bezprostředně po aplikaci barvy opatrně sloupněte krycí pásku. S jejím odstraněním nečekejte až do úplného zaschnutí, aby se s páskou nesloupla i barva. Uvidíte, že tenhle plot vám budou všichni sousedi v okolí závidět!

Další projekty a inspiraci na víkend najdete na: projektnavikend.cz