Patinování komody

Patinování zahrnuje jednoduché postupy (od vymývání, suchého štětce až po probrušování), v nichž se každá chyba dá proměnit v záměr nebo přednost. Ničeho se tedy nebojte a jdeme na to! Výsledek vypadá vždycky skvěle. Holky mají totiž natírání v genech. Můžete se o tom přesvědčit zde.

Zdroj: Youtube

Před každým faceliftem si sundáte všechna cingrlátka z obličeje a okolí. Tedy i z komody odmontujte veškerá kování. Základem péče je peeling. Pokud máte lakovanou komodu, brusnou houbičkou, smirkovým papírem nebo elektrickou bruskou ji přebruste až na holé dřevo. Zbavte se prachu a mastnoty (odmašťovadlo je lepší než vatové tampony).

Pak už můžete přejít k „mazání“. Celou komodu důkladně natřete první vrstvou matné barvy Balakryl UNI (hořčicový odstín S 2030-Y). Až barva uschne (tak za 4 hodiny), naneste pomocí obyčejné svíčky vosk na rohy, hrany a místa okolo kování. Další nátěry tam dobře nepřilnou a efekt patiny bude výraznější.

Pak naneste druhou vrstvu (Balakryl UNI mat – limetový odstín S 1030-G40Y). Nechte opět zcela zaschnout a místa, kam jste nanášeli vosk, lehce probruste smirkovým papírem. Nakonec komodu očistěte od prachu z broušení, našroubujte zpátky kování a máte hotovo.

Abyste dosáhli dokonalého výsledku, můžete postup opakovat i se třetí barvou. Tedy nejprve naneste vosk, ideálně na jiná místa než před tím, a pak natřete komodu poslední barvou. Doporučujeme šedomodrý odstín (S 1015-R90B). Po úplném zaschnutí znovu opatrně probruste místa, kam jste nanesli vosk.

Záchrana balkonu

Podobně to funguje i obráceně. Jen při renovaci truhlíku a nábytku už nemusíte „odřeniny“ uměle vytvářet, zub času to udělal za vás. Naopak je zamaskujete jako v Hollywoodu.

Plastická operace starého truhlíku začíná speciálním čističem na zašedlé dřevo, abyste se vyhnuli invazivní brusce. Čistič nechte 15 minut působit. Pak truhlík vydrbejte kartáčem ve směru vláken. Povrch opláchněte vodou a nechte pořádně vyschnout. Před natíráním truhlík ještě trochu zdrsněte brusnou houbičkou a omeťte ho od prachu.

Natřete ho 2 vrstvami tenkovrstvé lazury Balakryl Dixol (v pastelově šedém odstínu) v rozestupu jedné až dvou hodin. Lazura zvýrazní strukturu dřeva a chrání před UV zářením, deštěm i větrem.

Renovování starého nábytku je jednoduché, že? Po truhlíku můžete proto pokračovat stejně se stolkem na květiny nebo zkrášlit svůj zahradní nábytek. Díky tomu se váš balkon nebo terasa stane ideálním koutem pro odpočinek.

Další projekty a inspiraci na víkend najdete na: projektnavikend.cz