Čas na renovaci

Domácí radiátory se po letech intenzivního provozu přirozeně opotřebují. Dobře jim nedělají ani teplotní výkyvy, kterým jsou vystavovány. Jakmile se na topení objeví rez, žluté skvrny nebo se jejich nátěry začnou místy odlupovat, měli byste zpozornět. Nastal totiž čas na jeho renovaci.

Jen nový nátěr nestačí

Ideální čas na renovaci topení je mimo topnou sezónu. Na sklonku léta už je dobré mít radiátory připravené. Pokud nevzhlednému a poničenému topení nebudete věnovat pozornost, bude vám nejen dělat ostudu, ale přestane být plně funkční. Renovace však neznamená jen topení natřít. Je potřeba ho nejprve důkladně očistit, aby nový nátěr dobře přilnul a topení vypadalo znovu jako nové.

Znovu jako nový

Dříve, než se do renovace topení pustíte, vypněte ho a nechte vychladnout. Zima vám rozhodně nehrozit nebude – zahřejete se prací. Pod topení si dejte podložku nebo fólii. Usnadníte si tím následný úklid. Pak pomocí ocelového kartáče topení zbruste od všech předchozích nesoudržných nátěrů a rzi.

Mezi žebra radiátoru a do záhybů se dostanete lépe smirkovým papírem. Pokud nechcete mít nepořádek z broušení po celém pokoji, vyplatí se hned vyluxovat. Poté zbroušený radiátor omeťte od prachu. Nevynechte ani hůře dostupné spoje, šrouby apod. Následně si připravte teplou mýdlovou vodu a pomocí hadříku celé topení omyjte.

Všechna místa, která se nebudou natírat, přelepte maskovací páskou. Díky tomu se nezamažou od barvy. Jsou to především měřáky a kohouty sloužící k regulaci teploty. Zbroušená místa odhalená až na kov pak nejprve natřete antikorozním podkladovým nátěrem. Ten povrch ochrání před rezivěním a zlepší přilnavost vrchního nátěru.

Podkladový nátěr nechte zaschnout asi 6 hodin. Poté použijte krycí barvu. Naneste ji ve 2 vrstvách, mezi kterými nechte 4hodinový odstup. Na přední a horní část topení použijte plochý štětec. Hůře dostupná místa mezi žebry se vám budou lépe natírat pomocí tzv. zároháku.

Krycí barvy Balakryl UNI lze vybírat až z 20 000 odstínů. Díky tomu můžete svůj radiátor sladit s doplňky v místnosti, nebo naopak využít barevného kontrastu se zdí. Jako vrchní nátěr můžete na teplovodní topení použít také Balakryl Radet, který odolá teplotám až do 105 °C. Nátěr má skvělou přilnavost, výborně kryje, nezapáchá a nebledne. Topení dodá hladký a lesklý vzhled.

Další projekty a inspiraci na víkend najdete na: projektnavikend.cz