Zdroje: garden-cs.desigusxpro.com, purity.designuspro.com, www.jaktak.cz, prima.iprima.cz

U potravin, které si chceme uchovat i mimo jejich sezónu, je důležité to, aby netratily své cenné vlastnosti. A právě pro to zde máme některé triky. Než vám je ale prozradíme, je dobré si říci i to, že ne všechny bobule se hodí pro další použití. Takže prvním krokem k dobrému zimnímu pojídání angreštu je i správný výběr bobulí. A ten je pro každou metodu jiný.

Jak vybrat bobule

Bobule pro uskladnění musejí být hlavně zralé – tedy ani nedozrálé, ani přezrálé, je jedno, jakou mají barvu. Nezáleží na tom, jsou-li zelené nebo červené, musejí být pevné. Zralost zjistíte nejlépe jejich osaháním rukou: Pokud je bobule příliš tvrdá, není ještě zcela zralá, a naopak – je-li velmi měkká, pak je přezrálá.

Každá bobule angreštu musí být pružná, a po stisknutí se na ni objeví skvrny, jež právě odkazují na zralost.

Pokud máte vybráno, čerstvé bobule mohou být zmrazeny, usušeny nebo uskladněny v chladné místnosti. Ne všichni ale máme sklep, proto se uchylujeme nejčastěji ke zmrazení.

Pět nejlepších způsobů uchování angreštu

1. Moderní je kvašení

Kvašené ovoce, a samozřejmě i zelenina (Angličané ji nazývají pickles), je skvělou zásobárnou vitamínů, která nám vydrží ve spíži celou zimu. Navíc je velmi jednoduchá na přípravu. Naši předkové využívali metodu kvašení neboli fermentace právě k tomu, aby jim ovoce a především zelenina vydržely přes zimu. Pokud nemáte kvasicí hrnec (kvašák), můžete využít i velkou zavařovací sklenici se širokým hrdlem. Všechny nádoby je potřeba nejprve vyvařit či sterilizovat, abyste angrešt nevystavili útoku bakterií.

2. Angreštový sirup

Určitě stojí za to vyzkoušet sirup, a to hlavně tehdy, máte-li k dispozici velmi zralé bobule. Ty je nejlepší zmrazit jako sirup. Chcete-li jej vyrobit, je potřeba bobule umýt a usušit a poté umístit do kontejneru. Sirup se připraví jednoduše z vody a cukru: Angrešt se poté rozkládá v nádobách zalitých chlazeným sirupem. Nádoby se neplní až po okraj a po uzavření víkem uchovávány v mrazničce.

3. Angrešt v cukru

Velice oblíbenou a chutnou metodou je uchování angreštu naloženého v cukru. Ovoce je třeba vytřídit, opláchnout a osušit na ručníku. Pak se vloží do kastrolu a zcela zasype cukrem – na jeden kilogram angreštu zhruba 400 gramů cukru písek. Složky smícháme a uložíme nejlépe do plastových boxů, uzavřených pevným víkem. Také angrešt v cukru uchováváme v mrazničce. U kyselých angreštových odrůd lze zvýšit množství cukru, u sladkých naopak snížit. Angrešt později využijeme na pečení, dušení ovoce, kandované ovoce. Zaručuje navíc zachování všech živin.

4. Celé bobule bez cukru

Zajímavou možností je i uchování celých bobulí, ale bez cukru. Angrešt umyjeme a necháme uschnout, poté rozložíme na podnos vyložený potravinovým papírem. Ten vložíme na několik hodin do mrazničky. Když jsou angrešty zmrazené, umístíme je do pytlů a uchováme v mrazničce.

5. Sušení

Poslední metodou je oblíbené sušení. Pro proces sušení jsou vhodné pouze zralé a celé plody, jež je potřeba nejprve zbavit stonků a opláchnout. Poté je podrobíme parní lázni a rozložíme na plech. Plech dáme do trouby, nejprve na 30 stupňů a po 10 minutách zvýšíme na 70 stupňů. Během procesu sušení troubu pravidelně kontrolujeme a angrešt promícháme. Schne asi sedm hodin. Pak jím naplníme papírové sáčky (ne igelitové) a takto usušený angrešt nám vydrží až dva roky!

Sušit lze samozřejmě v sušičce, která se vyplatí zejména, když chcete sušit ve velkém. Plody musejí být vždy zralé a zdravé bez známky plísně či hniloby.

Takže není potřeba angrešt jen jednoduše zmrazovat nebo naopak složitě zavařovat. Zkuste nějako z našich metod a prožijte si letní den i v zimě, když za okny mrzne, až praští.