Česnek je českou superpotravinou. Přirozeně pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu a tuků v krvi, podporuje normální funkci srdce a cév a pomáhá při pocitech těžkých nohou. Působí rovněž jako antioxidant a posiluje imunitní systém.

Přidáte-li ke všem těmto zázračným účinkům ještě fermentaci, nebudete se stačit divit. Fermentace totiž jeho účinky ještě znásobí. Navíc se díky ní zbavíme i nepříjemného odéru a palčivé chuti.

Karamelizace, fermentace, hokus-pokus

Pod kontrolovanou teplotou a vlhkostí se řecké odrůdy česneku nechají karamelizovat pomalu po dobu 40 dnů. Díky tomu česnek změní barvu a získá zvláštní vlastnosti chuťové, ale i antioxidační a léčivé.

Proces výroby má své kořeny již na Dálném Východě. Tam jej skladovali v hliněných nádobách při zvýšené teplotě kolem 50 °C a vysoké vlhkosti po dobu několika měsíců. Výsledkem byly černé, měkké stroužky, bez typické ostré chuti a vůně.

Proces této fermentace není skutečnou fermentací, jež by vyžadovala přidání dalších surovin, jako sůl anebo voda. Jedná se spíše o slabou aplikaci tzv. Maillardovy reakce, jíž známe spíše z grilování či výroby karamelu, kdy „cukr“ při zahřátí změní svou barvu na tmavě hnědou barvu grilované potraviny.

Černý zázrak se vyloupl

Po dokončení procesu se stroužky ručně oloupou a vyberou se ty nejkvalitnější. V ruce vám tak zůstane doslova „černý zázrak“. Jedinečná barva, chuť a struktura černého česneku je docílena u kupovaných produktů většinou přírodní cestou, tedy bez chemie, konzervantů a jakýchkoliv přísad.

I černý česnek, jako jeho bílý kamarád, patří pro jeho vlastnosti mezi superpotraviny s mimořádným nutričním přínosem.

Domácí výroba černého česneku

Vyrobit si doma černý česnek je velmi snadné. Stačí nám k tomu jen vytvořit ideální podmínky. Jinak se česnek, mírné teplo a čas postarají o všechno sami. Udržování česneku při teplotě cca 60 °C po dobu asi 4 týdnů a zajištění toho, že se česnek nevysuší, bude mít vynikající výsledky.

Nejlépe se hodí bílý nebo červený česnek, hlava musí být velká a kulatá. Žádný ze stroužků by neměl být rozdělán, aby celá hlava zůstala neporušena. Česnek musí být zdravý a čistě umytý. Umyjte a očistěte jej čerstvou, ideálně filtrovanou vodou a po umytí nechte sušit na suchém a chladném místě minimálně 6 hodin nebo déle. Hlavy musejí být zcela suché, není dobré spustit „chemický“ proces, dokud bude česnek mokrý nebo vlhký. Je možné rovněž použit rýžovar a několik dní česnek ohřívat, popřípadě lze použít i fermentační box.

V kuchyni – slané i sladké!

Černý česnek získává velmi pozitivní ohlasy i v gastronomii a zdravém stravování. Dá se použít všude tam, kde se používá běžný česnek.

Jeho přidanou hodnotou je ale fakt, že se hodí i do sladkých jídel: do marinád, těstovin, rizota, dresinků na salát, do jogurtů. Zajímavé je, že se velmi dobře snese i s čokoládou.

Jednu hlavičku černého česneku můžete použít i do pesta, a pak tedy využít na přípravu omáček na těstoviny nebo rizoto, do sendviče či hamburgeru, ale i na omáčky k masu.

Kombinace česneku a medu je známá, stejně jako medu a sýrů. Pokud spojíme vše dohromady, med s černým česnekem se skvěle hodí právě k sýrům i uzeninám. Použijete-li jej společně s majonézou nebo hořčicí na sendvič či burger, rozhodně nic nezkazíte! Totéž platí i o grilovaném mase nebo o rybách. Kaviár z černého česneku má zase široké použití pro studenou kuchyni – chlebíčky či jednohubky. Využít se dá i při přípravě sushi a navíc na talíři vypadá jako z kuchyně od profesionála!

Zajímavosti

  1. Jako první s černým česnekem přišli Korejci
  2. S-allylcystein, přírodní složka čerstvého česneku a derivát aminokyseliny cysteinu – tyto tři látky byly nalezeny v mnohem větších koncentracích právě v černém česneku. Snižují hladinu špatného cholesterolu a snižují riziko rakoviny.
  3. S-allylcystein pomáhá s metabolizací allicinu, jež funguje proti různým infekcím.
  4. Antioxidanty chrání buňky před onemocněním a předpokládá se, že zpomalují proces stárnutí.
  5. Černý česnek je ideální pro potlačení chronických onemocnění. Volné radikály poškozují buňky, což vede k srdečním onemocněním, Alzheimerově chorobě, oběhovým problémům, revmatoidní artritidě a dalším chorobám.
  6. Chuť černého česneku je srovnatelná se sušeným ovocem, s chutí tmavého karamelu, čokolády, balsamikového octa, melasy, někdo cítí dokonce vanilku.
  7. Černý česnek nemá žádný silný zápach bílého česneku a může být konzumován ve velkém množství bez čichových účinků.

Pokud se rozhodnete užívat černý česnek jako doplněk stravy, tedy v tabletách, pak jedna kapsle odpovídá jednomu stroužku čerstvého (bílého) česneku.

Zdroje:

www.celostnimedicina.cz, cs.wikipedia.org, www.ceskaordinace.cz