Pelargonie růžová je rostlina, kterou si můžete pěstovat doma na parapetu, lehce voní po citronech se závanem růže. Když pomnete list pelargonie v ruce a vdechnete silice, podmanivá vůně zklidní vaši mysl. Z listů pelargonie se připravuje tinktura, která čistí cévy od sklerotických usazenin, působí jako kardiotonikum. Tahle rostlinka je vhodnou prevencí a najde uplatnění při onemocnění anginy pectoris, celkově posiluje stárnoucí a opotřebované srdce. Z jejich čerstvých i suchých listů se dá připravit čaj, který má příjemně sedativní a mírně antidepresivní účinek. Po čaji z pelargonie se brzy a hluboce usíná, proto se doporučuje navečer před spaním.

Bakopa drobnolistá patří k silným antioxidantům a příznivě působí na nervový systém, zklidňuje organismus. Působí proti nespavosti a nervovému vyčerpání. Tím, že zmírňuje duševní napětí, má výborné účinky na srdce, potažmo na cholesterol. Snižuje krevní tlak a čistí krev od usazenin. Nejlepší formou užití je tinktura, v případě, že si bakopu doma pěstujete, můžete užívat přímo čerstvé listy a přidávat je jako koření do jídel, denní dávka by neměla přesáhnout 15 gramů sušené rostliny. Bakopa se pěstuje na záhonech nebo v květináči a patří mezi trvalky.

Čekanka obecná je silně protizánětlivá, čistí játra a tím působí na krevní řečiště, které pročišťuje. Rostlina má krásné modré květy, které se sbírají pro léčebné účely stejně jako listy a kořen čekanky, který má nejvyšší obsah účinných látek právě v jarním období. A dříve se tento kořen používal jako náhražka kávy. A snížení cholesterolu podporuje i poddruh čekanky – čekanka listová, kterou je dobré zařadit do jídelníčku, když chcete snížit cholesterol v krvi a pročistit játra.

Hořec žlutý je až metr vysoká statná rostlina, která roste volně v přírodě. Sbírají se a zpracovávají hlavně její kořeny. Látky v nich obsažené vydatně podporují krvetvorbu, pročišťují játra a také podporuje trávení. Nejčastěji se používá formou tinktury.

Shiitake nebo také „bukovou houbu“ byste určitě měli zařadit do jídelníčku. Houby se dají koupit sušené, ale i nakládané v octě nebo ve formě tinktury či prášku. Houba prokazuje mnoho pozitivních účinků na organismus – pročišťuje játra, snižuje cholesterol. Shitake má výjimečné antioxidační vlastnosti, takže dokáže zpomalit stárnutí. Kúra shitake účinně působí proti ateroskleróze, tedy kornatění tepen.

Na cholesterol má vliv i řada babských receptů jako je pravidelné pojídání křenu s citronem nebo česneku, cibule, zázvoru či chilli papriček.

Co byste ještě měli dodržovat při zvýšené hladině cholesterolu

Snížit množství nasycených tuků živočišného původu
Zařadit rostlinné tuky
Jíst dostatek ovoce a zeleniny