Luxusní prostorné kuchyně obvykle vyzdvihují ostrůvek jako hrdou dominantu, a tomu odpovídá i design. Ostré hrany klasického barového pultu jsou zaobleny, setkáváme se s ostrůvky půlkruhového i jinak netypického tvaru. V podmínkách panelových bytů vídáme ostrůvek nejčastěji jako praktický předěl v kuchyních spojených s obývákem.

Komu nevadí sedět při jídle na barové židli, využije ostrůvek i jako jídelní stůl. Většinou to ale lidem vadí. Problém je v tom, že ostrůvek coby pracovní plocha bývá vysoký okolo 90cm, zatímco jídelní stůl potřebujeme k pohodlnému sezení nižší. V bytech, kde se potýkáme s nedostatkem místa, se proto osvědčuje řešení, kdy na ostrůvek naváže nižší plocha pro stolování. Dobrým nápadem je také připojit k druhé straně ostrůvku sedačku, a vytvořit tak prostorově nenáročnou soustavu, u které se dá pracovat i jíst.

Nejluxusnější varianty mívají v ostrůvku zabudované varné centrum, případně i dřez. Jde ale o konstrukčně náročné řešení, které je třeba dobře zvážit. Nejenže musíte nad varnou zónu instalovat digestoř, vyřešit se musí i přívod elektřiny, přívod a odvod vody pro dřez, což instalaci ostrůvku výrazně prodraží.

Ostrůvek je nicméně i ve své nejjednodušší podobě praktickým prvkem kuchyně, který poskytne odkladovou či pracovní plochu a nezanedbatelný úložný prostor. A samozřejmě i velmi pěkně vypadá.