Kredence našich babiček mívaly šuplíčky, kam se jednotlivé potraviny vysypaly a potřebné množství se nabíralo přímo z nich. V moderních kuchyních byly šuplíčky nahrazeny nádobami a dózami všeho druhu. K nejoblíbenějším patří skleněné dózy, které mají hned několik výhod: jsou průhledné, takže na ně nemusíte lepit štítky s názvy potravin, obsah hned vidíte. U skla navíc máte jistotu, že jde o hygienicky nezávadný materiál, který do sebe nenasakuje pachy. Velkým plusem je také elegantní vzhled.

Pozor dávejte u plastových nádob. Laciné výrobky mohou obsahovat škodlivé látky, které se budou uvolňovat do uskladněných potravin. Nekvalitní plast poznáte podle čichu - zkrátka vám nebude vonět a načichne jím i jídlo v něm uložené. Dózy z kvalitního plastu mohou být naopak velice praktické - jsou lehké a při pádu na zem se nerozbijí.

Dražší záležitostí jsou nádoby z keramiky a porcelánu, jsou navíc těžší a neprůhledné. Určitě však mají své kouzlo, a to především v rustikálních či venkovsky laděných kuchyních.

Pokud nemáte peněz nazbyt a nemůžete si dovolit nakoupit celou sadu potravinových dóz naráz, zapojte fantazii. Jako dózy mohou posloužit obyčejné zavařovací sklenice nebo plechovky od dětského umělého mléka, které oblepíte třeba hezkým balícím papírem, jako to vidíte na obrázku výše.

Nádoby na potraviny by měly být v rámci jedné kuchyně v jednom stylu, aby působily estetickým dojmem a nikoli jako každý pes jiná ves. Dózičky na čaj, kávu a cukr se ovšem klidně můžou od ostatních výrazněji lišit, stejně tak je možné mít třeba jednu retro plechovku s čajem vystavenou na lince jako dekoraci. Co bude v kuchyni vypadat vkusně a nenásilně, nakonec nejlépe posoudíte sami.