obrázek z archivu ireceptar.cz

iReceptář.cz: rok v novém designu a s novým motorem

Uběhl rok od chvíle, kdy jsme vám nabídli internetovou verzi Receptáře s moderní grafickou tváří a především s mnoha novými obsahovými a technickými prvky. Jak se vám líbila?

V redakci jsme se těšili, že díky novým možnostem portál zaujme mnohem širší okruh publika. To se také stalo. Přesněji řečeno − naše očekávání se průběžně naplňuje! Každý měsíc přichází na stránky víc a víc čtenářů, kteří hledají nový nápad pro své hobby. Internetový Receptář sleduje dnes trojnásobné množství lidí než před rokem!

Rostoucí čísla nás stále a znovu mile překvapují. (Kdybychom nyní přepočetli měsíční návštěvnost internetového Receptáře na počet obyvatel jednoho města, byli bychom čtvrtí za Prahou, Brnem a Ostravou, ale třeba před Plzní či Libercem.)

Ještě příjemnější je pro nás ovšem zjištění, že přibývá diskuzních příspěvků. To je jedna z věcí, na kterou jsme byli předem hodně zvědavi.

K internetu patří debatovat a debatovat a debatovat, někdy i planě řečnit. Ale fakt, že se věcně a čím dál tím víc dělíte o své pěstitelské, kutilské, kulinářské, chovatelské a různé další zkušenosti, protože tušíte, že na druhém konci virtuálního drátu je někdo využije, je setsakra fajn.

Toulky diskuzemi

Vybrali jsme několik čtenářských příspěvků, které během uplynulého roku doputovaly do diskuzí pod články. Vybírali jsme inspirativní postřehy, ale také řádky, které prozrazovaly zážitek.

Květiny na balkoně

Květiny na balkoněKvětiny na balkoněAutor: Archiv ireceptar.cz

Má lodžie je situovaná na jih, v letních měsících se tu vyšplhá rtuť teploměru až na 55 °C nejlépe se daří převislým pelargoniím. Balkon osazuji (pokud si nezlomím nohu jako loni) každoročně na Velikonoční pondělí, pár dnů zakrývám netkanou textilií. Do 50cm truhlíku dávám dvě rostlinky, tak mají prostor na vytvoření pěkného kořenového balu a při pravidelném hnojení rostou jako divé !!!! Irena Zelenková, 12. 3. 2010, 16:50

Hýčkám aksamitníky

Mám je venku, za oknem, už asi 14 dní a zatím to vypadá v pohodě. Semínka jsem zasypala tak 2cm vrstvou směsi zahradní zeminy/kompost. Květináč bez odtoku na vodu podle počasí malinko zaliju tak jednou za 2 dny. Už začínají vylézat, tak uvidíme. A kdyby nějak extrémně pršelo, dám je dovnitř a po dešti zas ven :-) Dana, 9. 4. 2010, 19:45

O rybízu a angreštu

Suuper článek, máme to do skoly. Haha. Jolanka Kadlecova, 1. 10. 2009, 12:06

Hořké zelí?

Ptáte se, kde se vzala hořkost vašeho zelí. Mohlo ji způsobit příliš velké množství kmínu nebo špatná odrůda zelí. S pozdravem jednatel Spolku přátel kysaného zelí v Dobřanech. Petr Purkar, 18. 2. 2010, 19:30

Bylinky

Fandím každému, kdo se zajímá o bylinky a umí z nich připravit cokoli, čaj, koupel nebo je nakládá do octa a oleje. Zkouším pěstování v květnících, ale teď žiji v penzi na chatě a uvnitř mám málo světla, tak musím spoléhat na bylinky v obchodech. Moc se mi to nelíbí, ale co naplat. Zdravím všechny. Majka, 5. 7. 2009, 17:33

obrázek z archivu ireceptar.czCherry rajčataAutor: Archiv ireceptar.cz

Cherry rajčata

Mně se osvědčilo cherry rajčata 1. semena zasadit do hlíny v menším kelímku (např. od tvarohu), 2. když vyroste prostřední lísteček tak opatrně přesadit jednotlivě do kelímků od jogurtu, 3. když jsou vzrostlá (výška cca 15 cm), tak vyklopit a s celým balem zasadit asi po 3 kusech do truhlíku :-) Miroslava Kubešová, 31. 3. 2010, 01:33

Opatrně s postřikem růží!

Jen mohu všechny milovníky růží varovat, aby si správně naředili přípravek na postřik, 2 kapky navíc a mám zničených 55 keřů růží, o které jsem se 6 let starala jak o mimino. alena, 31. 5. 2010, 16:46

Orchidej na kůře s punčoškou

Epyfitické pěstování je snadné a pro řadu orchidejí přirozenější než pěstování v květináči. Já mám takto doma zavěšených u okna asi 20 orchidejí. Ty se snažím denně mlžit a většina prospívá velice dobře.

Doporučuji z vlastní zkušenosti buď kus borové kůry, svazek větviček z vinné révy (nehnije) anebo na výstavách orchidejí se prodávají speciální kusy dřeva z tropů.

Na tento kus dřeva přivážete (cik-cak přes kořeny) orchidej tenkým pruhem nastříhaným ze starých punčoch :-) Je to osvědčený způsob, protože je to pružný materiál a navíc splyne po čase, až se rostlina rozroste, s podložkou. Petra Pilnajová, 15. 1. 2010, 12:28

malinyMalinyAutor: Archiv ireceptar.cz

Na maliny musí být přísnost

Při pěstování malin s omezením jejich rozrůstání dodržuji několik zásad.

  • Maliny nesázím někam do kouta, kde není možné sekat kolem nich ze všech stran.
  • Vysadil jsem je do pásu 1 m širokého a 4 m dlouhého s volným prostorem umožňujícím pohyb se sekačkou kolem maliniště.
  • Při sekání trávy až 5 x do roka, objedu sekačkou i kolem maliniště a bez milosti posekám maliny rostoucí mimo vymezený prostor

Takto se mi je daří udržovat bez rozrůstání. Ale pozor, maliny vyčerpají půdu a je nutno jednak pravidelně hnojit a je rozumné na jaře ničt plevely gasoronem. Karol Šmehil, 23. 10. 2009, 20:32

Nejlepší marináda

Je jednoduchá: nasekaný česnek, hodně nasekané petrželky, sůl, pepř a olej ­ tak grilují mí přátelé v Itálii a nemá to chybu. Ale pozor na med ­ pečením a vařením se stává jedovatým. Jistě se neotrávíme, ale nebude nám úplně nejlíp a nebudeme vědět proč. Blanka Pitrová, 21. 5. 2010, 20:52

Lasagne

Lasagne jsou výborné, vítám každou novou variaci. Těsto lze udělat i bez oleje ­ potom si asi 5 lžic necháme na rozválení. Každé 3. vejce lze také nahradit vodou 1 skořápka vody namísto vejce. Paulie, 11. 6. 2009, 15:27

polévka minestronePolévka MinestroneAutor: Archiv ireceptar.cz

Co to znamená minestrone?

Něco mi to říká, ale nemůžu na to přijít. Bóža, 10. 7. 2009, 15:41

To znamená hustá zeleninová polévka neboli směs neboli míchanice. Zdraví sílu najdeš v polévce! A v dobrém víně. Ital, 7. 3. 2010, 16:09

Co je sekaná svíčková?

Slyšela jsem o jídle sekaná svíčková. Ale není to nějaké divné, když tu svíčkovou tam dělá maso? To je rozemeletá svíčková? Nebo nějaké jiné maso? Může to někdo odpovědět? Děkuji. Alena Donátova, 17. 3. 2010, 12:00

Sekanou svíčkovou obdržíte v každé druhé jídelně. Jedná se o klasickou omáčku tak jako u hovězího masa, ale místo hovězí flákoty máte na talíři klasickou upečenou sekanou. Čím více nahrubo semletou, tím lepší a měl by v ní být také špek pro chuť. Hlavně lidi z Moravy nad tím kroutí hlavou, dokud neochutnají. Jiří Mika, 17. 3. 2010, 12:14

Jako olomoucké tvarůžky

My doma máme všichni rádi domácí sýr na způsob olomouckých syrečků. Kupuji většinou 4 tvarohy, které po jednom drobím do porcelánové mísy, osolím, okmínuji, zakryji obaly z tvarohu a ještě větší utěrkou a dám na teplé místo.

Po týdnu kontroluji, nerozmíchávám. Podle vůně poznáte, že je sýr hotov, postupně odebíráme a mažeme na chléb s máslem. Dáváme si k tomu čerstvou cibuli nebo nakládanou okurku, jak má kdo co rád. Nejlépe zraje v létě, ale letos jsem ho nakládala i v březnu. Přeji dobrou chuť! Věra Lesinová, 8. 5. 2010, 18:33

Kvůli vánočkám vstávám v noci

Já i v dnešní uspěchané době zadělávám vánočky večer a v noci k těstu vstávám, abych s ním pohnula. Beru si na pečení dovolenou. Pak je dávám jako dárky příbuzenstvu. Dělám z 500 g hl. mouky OO + 250 g polohrubé. To je veliká. Menší dělám z 500 g hl. mouky OO. Jsou z hl. mouky jemnější. Upletené vánočky nechám ještě před pečením přikryté kynout 1 hodinu, pak je teprve potřu rozšlehaným vejcem, sypu mandlemi a šup s nimi do vyhřáté trouby. Prvních 10 minut neotvírám troubu. Hrozí sražení. Jana, 21. 5. 2010, 14:59

Papoušek senegalskýPapoušek senegalskýAutor: Archiv ireceptar.cz

Megamilý papoušek senegalský:

Toho chci. Já jsem měla vždy slabost pro papoušky, ale tenhle je megamilý, toho bych si fakt přála... Krásný. eva výběrová, 14. 5. 2010, 16:06

Co s kunou?

Trvá to už dlhší čas, preto prosím o radu, ako dostať kunu obecnú z bočných častí nášho podkrovia. Vyskúšali sme už asi všetky možnosti, no nič nepomáha, nevieme si rady. Kupíli sme rôzne druhy pasci s návnadami (udenáče, surové vajíčka, silvkový lekvár, sušené slivky), zakúpené odpudzovače, hlasno pustené rádio cez noc. Pomôže nám nikto nájsť vhodné riešenie ako sa jej zbaviť??? Ďakujem. Adriána Šovčíková, 8. 3. 2010, 16:18

  • Na kunu vezměte od holiče hrst lidských vlasů a dejte je na místo, kde přebývá kuna. Druhá rada: Sežeňte extrementy od někoho, kdo má taky doma nebo na chatě kunu a položte tam, kde žije kuna u vás Měla by se odstěhovat. František Mifanuk, 20. 3. 2010, 06:20

Proti mšicím i molům

Když ke každé růži vysadíme levanduli, budeme mít nejen pokocháni pro oko, ale mšice se ji vyhnou obloukem! Ve skleniku vysaďte tabák. Na malý skleník staší jedna sazenice. Blanka, 14. 3. 2010, 22:11

Také je dobré umístit sáček s levandulí mezi zásoby s moukou, protože i zde odpuzují moučné moly. alena, 13. 3. 2010, 09:35

Pro lepší žížalí kompost

Mám odzkoušeno přidávat na hromadu kompostu, který zpracovávají žížaly kalifornské, zbytky po kávě. Rostislav Zemánek, 1. 6. 2010, 17:58

Čím odstranit klíště

Klíšťata vytahuji elektrikářským krokodýlkem a nemám s nimi žádné problémy. Milan Holec, 27. 4. 2010, 14:06

Je třeba zabít slimáky

  • Zkusil jsem Feramol. Ve skleníku mi plzáci okusovali poupata a květy na kaktusech a slintali na ně. Už doslintali. Funguje to skvěle!!! A pozor na zašlapování slimejšů botama s hladkou podrážkou. Oni byli po smrti a mě ujela na trávě noha... Marek, 3. 6. 2010, 20:12
  • Roky už používám nejjednodušší metodu: Ráno a večer zahradu obejdu a slimáky pořádně rozšlápnu. Druhý den na místě zbyde jen vysušená kůžička. Tak ekologicky tělo vracím přírodě a nic škodlivého nepřidávám. Havlů Václav, 16. 8. 2009, 05:05
  • Natáhnu si gumové rukavice a slimáky rozmačkám mezi prsty. Zjistila jsem, že to jediné na ně platí. Ideální je, když přesvědčíte sousedy, aby dělali to samé. Renata, 8. 7. 2009, 05:07
  • Na slimáky vyrážím vždy večer, v jedné ruce baterku, ve druhé tyčku s hřebíkem na jejím konci. Slimáka napichuji a dávám do nádoby. Některé nestačím ani rozpíchané posbírat,ale ráno není na záhoně ani jeden. Asi je sesbirali ptáci, nebo se postaral ježek. Přeji všem zahradkářum pěknou úrodu a hlavně co nejmémě těchto nepříjemných tvoru. Helenka, 16. 6. 2009, 20:07
  • Na slimáky je třeba se obrnit trpelivosti a informacemi, nějaká drcená vejce rozhodně nemají význam. Je treba je zahubit. Leni, 11. 6. 2009, 09:10

Malování

Ještě k té vlhkosti... Maloval jsem nedávno komplet celý dům po rekonstrukci a půjčil jsem si na to odvlhčovače. Mohu jen doporučit! Zoix, 19. 4. 2010, 10:53

Hlavně doporučuji penetrovat, penetrovat, penetrovat - zapomínaná přípravná činnost, která se ale projeví na výsledku. Zkušený malíř pokojů i amatér bere penetrační nátěr jako samozřejmost. Tomas, 16. 6. 2009, 11:23

SvícnySvícnyAutor: Archiv ireceptar.cz

Pozor na slupovací gelové obrázky

Obrázky nedávejte na ledničku, když je pak sloupnete, zůstanou tam stopy (jakoby otisk) obrázku. A už se ho nikdy nezabavíte ­ jako my. :-) airie, 4. 6. 2010, 13:57

Skříňka pod umyvadlem

  • Skříňka se hodí, pokud chcete zakrýt nepěknou odpadní instalaci vedenou pod umyvadlem. Sice přijdete o část úložného prostoru, ale i taková skříňka na základní čistící prostředky uleví jiným poličkám, kde nedělají parádu, alespoň to pak v bytě nevypadá jako v drogerii nebo supermarketu. 3papriky, 24. 9. 2009, 11:46
  • Zkuste to takto: Nechte si od někoho šikovného naohýbat silný hliníkový drát tak, aby obepínal po spodnímm okraji umyvadlo. Drát pridělate po obou stranách ke zdi nebo umakartu a na něj navléknete závěs. Pak už stačí jen několik poliček, ale vzhled skříňky určí látka! Josef, 22. 9. 2009, 16:54
  • Co takhle nechat si ji vyrobit namiru? Jonas, 22. 9. 2009, 16:41

Křečík Matylda

Ahoj, včera jsem dostal křečici jako dárek za vytržené zoubky a je moc prima a roztomilá, koupili jsme jí klec a domeček, moc se jí to líbí. Je to moje nová kamarádka a všem doporučuju si křečíka taky pořídit, Matyáš, 22. 5. 2010, 20:20

Joooooooooooo !!!!!!!!!!!!!!!!

Povedlo se to, děkuju vám, díky vám jsem se už skamarádil s křečkem. Už se mě nebojí a už jsem ho měl 5x na ruce. Už si zvykl. Děkuju vám za všechno! Honza 388, 10. 2. 2010, 19:16

Krab

Kraba máme od května 2008. Je zajímavé ho pozorovat při krmení. Jednou se nám poštěstilo vidět ho i při svlékání starého krunýře ­ to bylo opravdu velmi zajímavé (3. foto). Jitka, 26. 10. 2009, 18:29

Krab mířící do vodyKrab mířící do vodyAutor: Archiv ireceptar.cz

z misky jsem si vybral ja...z misky jsem si vybral ja...Autor: Archiv ireceptar.cz

Čerstvě svlečený krabČerstvě svlečený krabAutor: Archiv ireceptar.cz

Díky vám za ty i další vzkazy pro čtenáře

Sem tam připíšete poznámku také ke svým řešením soutěžních otázek, i těch si pozorně všímáme. Pro příklad jednu stručnou a hřejivou od Miroslava Maláska z Tišnova: Dobrý web.

Díky za zájem vás všech, velmi nás těší! Ale také dobře víme, jak jste nároční a že si zasloužíte nové informace, nápady, soutěže a překvapení. Máme co dělat. Druhý rok začal.

Váš tým internetového Receptáře

Akční letáky