Při výběru rostlin pro balkónové pěstování je rozhodující, zda máte otevřený balkón nebo krytou lodžii. Balkón vystupující z domu do prostoru bude více vystaven větru a dešti, a tak vaše rostliny budou potřebovat zvýšenou ochranu a péči. Vybíráme sem proto druhy otužilé a nenáročné, které si s nepřízní počasí lépe poradí. Vhodné jsou také těžší, stabilní nádoby, které vítr hned tak nepřevrátí.

Druhým zásadním kritériem je orientace balkónu či lodžie vůči světovým stranám. Na balkónech orientovaným na jih a západ můžete pěstovat většinu druhů květin i zeleniny, bude se tu dařit bylinkám, rajčatům, paprikám, jahodám, cuketám i borůvkám, skvěle tu pokvetou muškáty, petunie, slunečnice či surfinie. Ostré slunce v parném létě však může škodit i těmto teplomilným rostlinám, takže je budeme muset přistínit. Pozor zejména na bylinky.

Malé zahrádky se nemusíme vzdát ani v případě balkónů orientovaných na východ a sever, jen sem musíme zvolit takové rostliny, které si libují v polostínu až stínu. Je jich celá řada. Na sluneční svit si nepotrpí například begónie, fuchsie ani balzamíny, z bylinek zde vypěstujete petrželku, pažitku a řeřichu. Stín potřebují také kapradiny nebo treba břečťan.

Dopředu si také rozmyslete, zda v domě najdete místo na přezimování rostlin, které v zimních měsících potřebují chlad, ale nikoli mráz. Jde zejména o subtropické rostliny typu citrusy. Nejlepším řešením bývá chodba ve společných prostorách domu, protože všude v bytě bývá přílišné teplo. Pokud ale takový prostor nemáte, vsaďte raději na letničky, které příští rok vysadíte znovu.