V předvečer dušiček se ve většině anglicky mluvících zemí slaví svátek Halloween (název pochází z anglického „All Hallows' Eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“). Přestože u nás děti nechodí v kostýmech po ulicích a nekoledují, něco málo ze zvyků spojených s Halloweenem se uchytilo i v našich končinách. Vyrobte s jejich pomocí legrační nebo hrozivou dýni a ozdobte balkón či zahradu.

Jak na dýňovou svítilnu

Dýně se dá zpracovat do mnoha lahodných jídel, přesto ve své úrodě najdete nějaký přebytek, který obětujete na hravé tvoření dětem. Pro výrobu dýňového světýlka se hodí plody všech tvarů i barev, menší i větší. Vysoké umělecké schopnosti nejsou třeba, potřebujete k tomu pouze ostrý nůž, lžíci, barevnou fixu, případně šablonu obrázku.

Nejprve si na vybranou dýni tužkou nebo fixou předkreslete linie požadovaných tvarů a výraz obličeje.

Na vrcholku nebo z boku dýně vyřízněte kulatý otvor, kterým budete vybírat vnitřní dužinu. Udělejte ho dostatečně velký, ať se jím dá obsah pohodlně vyndat. Řez veďte šikmo tak, aby měl poklop zkosené okraje. Díky tomu se nebude propadávat dovnitř. Lžící očistěte vyříznutou část dýně od dužiny, vláken a semínek. Stejným způsobem vyberte dužinu i ze zbytku dýně.

Tip: Vybraná dýňová semínka propláchněte, očistěte a nechte usušit. Surovinu bohatou na minerály a vitamíny zužitkujete do salátů i pečiva, hodí se i k jídlu jen tak, ať už opražená nebo pouze sušená. Vydlabaná dužina najde uplatnění v polévkách, můžete ji přidat do koláčů nebo závinů.

Následně pomocí nožíku (nejlépe se hodí ostrý krátký nůž na zeleninu) začněte vyřezávat jednotlivé linie obličeje. Dejte pozor a postupujte opatrně, přesto, že je dužina měkká, může se nůž smeknout a zranit vás. Jednotlivé dílky po vyřezání vyjměte a dohotovte celý obličej. Teď už jen osvětlení a je hotovo.

Jak dlouho vydlabaná dýně vydrží?

Krásná ozdoba vydrží čerstvá asi týden. Její životnost prodloužíte, pokud potřete vnitřek a všechny řezy vazelínou. Díky tomu bude méně vysychat, ale použití hořlavých látek ve spojení s vnitřním zvyšuje riziko požáru. Proti plísním můžete použít nějaký dezinfekční prostředek, postříkejte dýni, nechte chvilku působit a pak otřete. Pamatujte však, že chemicky ošetřená dýně už není vhodná na konzumaci. A samozřejmě venku v chladu vám dýně vydrží déle než v teplém prostředí bytu. Nemalý podíl na vysychání dýně má také zdroj světla. Pokud nahradíte svíčku umělým světlem (např. baterkou), její vysychání zpomalíte. V zahraničí, kde má vyřezávání dýní dlouhou tradici, se pod názvem Pumpkin Fresh prodává speciální sprej, který pomůže vyřezanou dýni udržet v dobré kondici až dva týdny. Zvlášť za předpokladu, že jej budete používat každý den.

Kde se vzala vyřezávaná dýně?

Vyřezávání dýně, stejně jako celý svátek Halloween, má kořeny v anglosaských zemích, přesněji v Irsku. Jackova lucerna, jak se vyřezávané dýni přezdívá, měla představovat duši zemřelých blízkých a milovaných osob, lákat dobré duchy a odhánět zlé. Původně se vydlabávala z tuřínu nebo z řepy se svítícími uhlíky nebo svíčkou uvnitř. Tradici přenesli irští přistěhovalci do Ameriky, kde byly dostupnější dýně. Vyřezávaná dýně se tak stala neodmyslitelným symbolem svátku Halloween.

Bohatou inspiraci najdete na nástěnce Receptáře na Pinterestu: