Pomůcky

  • Fimo hmota s čísly odstínů:
    • černá 9,
    • žlutá 16,
    • oranžová 42,
    • tyrkysová 39,
    • tmavě modrá 37

  • náhradní břit do řezáčku
  • hřebíček nebo jehlu na dělání dírek
  • strojek na nudle
  • podložka
  • kuchyňské utěrky, kapesníčky
  • paměťový drát na krk tmavé barvy
  • černé lanko
  • zamačkávací rokail
  • větší černé korálky
  • zapínání na náušnice
  • dlouhé ketlovací jehly

Postup

Začneme černým středem. Odřízneme jeden dílek černého Fima a ze čtvrtiny vytvarujeme váleček o délce 4 cm a průměru 0,5 cm.

Strojek na nudle má nastavitelnou sílu plátku. Po barvách, které hodně barví (černá, tmavě modrá), je dobré otřít důkladně válečky a nezapomenout na pracovní plochu s řezáčkem. Zabráníme tak nechtěnému ušpinění barev.

Uřízneme žlutou barvu a projedeme ji strojkem, kde jsme nastavili největší sílu plátku.

Položíme černý váleček na žlutý plátek, který ořízneme podle délky válečku. Zarovnáme začátek plátku a zavineme jej. Přebytečnou hmotu odřízneme.

Na žlutou dáme další plátek černé, ale tentokrát poloviční síly.

Analogicky postupujeme s oranžovou, tyrkysovou a tmavě modrou, které vždy obalíme do tenčího černého plátku.

Nakonec zredukujeme vytvořený váleček na požadovaný průměr – mačkáním (ne válením) a otáčením, vždy od středu ke krajům. Zdeformované okraje odřízneme.

Při děrování se korálek zdeformuje, ale nevadí – po dokončení dírky jej dotvarujeme.

Ze dvou třetin válečku nařežeme větší korále, ze zbytku menší. Uděláme do nich dírky, dotvarujeme je a naklademe na plech s pečicím papírem.

Pečeme v předehřáté troubě při 110 °C 25–30 minut.

V závěru celý šperk zkompletujeme. Podle fotografie si rozdělíme korálky a navlékneme je na lanka. Na jednom konci uděláme očko, abychom je pak mohli navléknout na paměťový drát, na druhém konci stočíme očko s korálkem. Plná lanka navlékáme na paměťový drát střídavě s korálky.

Obdobně vytvoříme náušnice – a komplet je hotov.

Odříznuté zbytky Fima vrátíme zpět k dané barvě. Pokud rozdělané čtverečky zabalíme do neprodyšné fólie, vydrží dlouho čerstvé.

Foto autorka