Snadné, zdravé a chutné: 3x bylinkové letní sirupy
22. 7. 2016

Snadné, zdravé a chutné: 3x bylinkové letní sirupy

Fialka, jitrocel i obyčejná pampeliška. Pokud alespoň jednu z nich máte na zahradě nebo okolních loukách, můžete si připravit osvědčenou přírodní medicínu.

Stačí se rozhlédnout kolem sebe. Příroda nám nabízí pomocnou ruku při boji s celou řadou neduhů a zdravotních komplikací. I když někdy se lékům samozřejmě nevyhneme, proti rýmě, nespavosti i na pročištění krve pomohou rostlinky z našich zahrad či luk. Není to žádná věda!

Krásné sny s fialkou

fialka louka letní fialová léčivkyPočítáte pravidelně ovečky až do astronomických počtů? Zkuste si pro lepší usínání vyrobit sirup z fialek. Před spaním si dejte jednu plnou kávovou lžičku.

  • ½ litru květů fialek
  • citron
  • 100 gramů nerafinovaného cukru
  • voda

Květy zakapejte citronovou šťávu a rozmačkejte (není nutné být důkladní). Směs přelijte čtvrt litrem vroucí vody tak, aby byly všechny květy pod hladinou. Na tři uložte do sklenice a nechte odstát – ale pozor, zvolte místo, kde je tma. Poté přeceďte a svařte s cukrem. Přejeme krásné sny!

Všelék z paseky

Jitrocelový sirup patří v Česku doslova k evergreenům. Většina z nás ho někdy zkusila na kašel. Víte ale, že funguje i proti rýmě, zlepšuje trávení, snižuje horečky a navíc pomáhá detoxikaci organismu? jitrocel léčivá léčivka

Užívá se obvykle jedna polévková lžíce denně (při detoxikaci), při akutnějších potížích se nemusíte bát užívat ho i vícekrát denně.

  • 200 g jitrocelových listů
  • 2 citrony
  • horká voda
  • 1 kg nerafinovaného cukru

Listy omyjte a nasekejte nadrobno, nasypte je do hrnce a přidejte dva nakrájené citrony bez jadérek.  Přelijte litrem horké vody a nechte louhovat jeden den. Poté přeceďte a vraťte výluh zpět do hrnce. Nasypte do něj cukr. Směs je nutné vařit tak dlouho, dokud nebude hustá.

Balzám na žaludek i játra

pampeliška smetánka léčivka léčivá I tak obyčejná rostlina jako pampeliška nám dokáže prospět. Sirup z ní pomáhá rekonvalescenci jater, výborně působí na žaludek a také čistí krev.

  • 100 květů pampelišky
  • 700 mililitrů vody
  • 1 kg cukru
  • lžička citronové šťávy

Uveďte vodu do varu a zalijte s ní květy. Nechte odstát do druhého dne. Teprve poté směs přeceďte, vsypte cukr a vařte do zhoustnutí. Citronovou šťávu přidejte nakonec, nechte ještě pár minut za stálého míchání probublat a je hotovo!

Autor Adriana Vojtíšková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplusšest = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS