Ať už jste zběhlými ovocnáři nebo s jeho pěstováním teprve začínáte, jistě oceníte nový bookazín z edice Receptáře, ve kterém na 80 stranách naleznete vše potřebné pro pěstování vlastního ovoce na vašich zahradách.
Publikaci Ovocné stromy koupíte v e-shopu internetového Receptáře za 99 Kč včetně poštovného.
Co v nové edici Receptáře najdete?
- Dozvíte se mnoho praktických rad, jak a kdy ovocné stromy vysazovat a jak správně postupovat při jejich prořezávání. Nechybí ani rady jak ovoce správně sklízet a úrodu uskladňovat.
- Představíme vám 12 v našich končinách nejoblíbenějších ovocných stromů (jabloň domácí, kdouloň podlouhlá, mišpule německá, třešeň ptačí, višeň obecná, hršeň obecná, morušovník, jeřáb oskeruše, slivoň, jeřáb obecný, meruňka obecná, broskvoň obecná) a zaměříme se na jednotlivá specifika jejich pěstování. Ukážeme si nejznámější odrůdy a způsoby ošetřování proti chorobám a škůdcům. Také se dozvíte spoustu zajímavostí, jako jsou například zdravotní benefity konzumace určitých druhů ovoce či rady, jak předcházet nejčastějším problémům, které zahrádkáře při pěstování mohou potkat.
- A abychom vaši radost z vlastní úrody ještě o něco více umocnili, v závěru publikace najdete recepty na domácí džemy, dezerty i jiné lahodné pokrmy.
Malá ochutnávka: Jablečný džem s bezinkami
Ačkoli se nic nevyrovná zakousnutí do sluncem vyhřátého, čerstvé utrženého plodu, je řada způsobů, jak si ovocné potěšení uchovat i v měsících mimo sezónu. Jedním z nich je například výroba domácí marmelády. V edici Ovocné stromy najdete mimo jiné i recept na jablečný džem s bezinkami.
- 2,5 kg jablek
- 1,5 kg kuliček černého bezu
- 1 kg želírovacího cukru
- 150 ml tuzemského rumu
Bezinky povaříme ve 400 ml vody, rozmixujeme je a šťávu scedíme přes husté síto. Jablka zbavená jádřinců nastrouháme a povaříme ve 400 ml vody a poté je smícháme s bezinkovou šťávou. Do směsi vmícháme želírovací cukr a vše vaříme do zhoustnutí. Přidáme rum, džem krátce povaříme a naplníme jím skleničky, které uzavřeme a krátce sterilujeme.