Měsíčková mast se těší velké oblibě.

Vyrábíme domácí měsíčkovou mast - fotonávod

Měsíčková mast je malý zázrak přírodní medicíny. Pomáhá urychlit hojení pooperačních jizev, spálenin, ekzémů, řezných ran, podlitin, plísní, popraskané kůže, omrzlin a také hemeroidů. Blahodárně působí na pokožku celého těla. Vmasírováním masti do konečků prstů napomůžete jejich prokrvení. Je možné ji využít dokonce i na hnisající rány a bércové vředy.

Masti z měsíčku se používají také v kosmetice, nejčastěji ke zjemnění pokožky, jejímu zvláčnění a také jako prevence před vznikem strií a celulitidy. Kromě antiseptických účinků působí měsíček i jako rostlinné antibiotikum. Obsahuje totiž fytoncidy, jež potlačují vznik plísní a bakterií na pokožce.

Velkou výhodou této léčivé byliny je, že kvete od června až do podzimu a každý den rozkvétají nové květy. Můžeme je tedy sbírat a sušit dlouhodobě. Jakmile máme nasušené potřebné množství, můžeme se pustit do výroby domácí měsíčkové masti. Měsíčkovou mast s oblibou vyráběly už naše babičky. Její výroba v domácích podmínkách je snadná.  

Sběr: sbíráme plně rozkvetlé květy měsíčku lékařského (Calendula officinalis), ať mají žlutou nebo oranžovou barvu.

Sušení: využít můžeme sušičku na bylinky, případně květy navlékneme na tenký provázek a sušíme v temnu a na dobře větraném místě.

Po usušení obereme z květů žluté a oranžové okvětní plátky a uskladníme je dočasně v dobře vymytých sklenicích. Právě v okvětních lístcích je obsaženo nejvyšší množství účinných léčivých látek.

Žlutá vazelína (Vaselinum flavum) se používá jako základ pro většinu mastí. Je bez chemických úprav, poroto je mast z ní vyrobená vhodná i pro alergiky. Na výrobu měsíčkové masti z nasušených květů o objemu 5 zavařovacích  sklenic od okurek budeme potřebovat 2 balení vazeliny o objemu 900 g. 

Do dostatečně velkého kastrolu s dvojitým dnem vložíme všechnu vazelínu a zahříváme, dokud nevznikne tekutina. Teplota skápnutí vazelíny je 58 °C. Do roztavené vazelíny přisypeme tolik měsíčkového květu, kolik se v ní dokáže ponořit. 

Vaření masti - květy vaříme půl hodiny, odstavíme kastrol z plotny a necháme 24 chladnout. Pak opět vazelínu zahřejeme na bod tání. Máme-li ještě sušený měsíčkový květ, přisypeme jej do vazelíny. Případně můžeme přidat čerstvě natrhané květy. Po půl hodině zahřívání opět odstavíme a celý proces po 24 hodinách zopakujeme. 

Zcezení a plnění do nádob - po třetím zahřátí vazelínu zcedíme přes plátno anebo husté síto do čisté nádoby. Z nádoby odebíráme zchladlou měsíčkovou mast a plníme ji do předem připravených, důkladně vymytých a osušených kelímků od kosmetiky. Zbylou mast vždy uchováváme v temnu a chladu. 

Možná vylepšení - někdo do masti přidává ještě včelí vosk a pár kapek esenciálního vonného oleje. Záleží tedy na vás, zda mast ponecháte v základní formě anebo ji ještě vylepšíte. 

Věříme, že vaše měsíčková mast bude sloužit celé rodině. Pokud vyrobíte měsíčkové masti letos málo, nezapomeňte v příští sezóně vysít měsíčku mnohem více. Jeho léčebné účinky ocení opravdu každý. 

Akční letáky