Štítky: koření

Pískavice řecké seno, koření a lék
Zdraví
24. 2. 2019

Pískavice řecké seno, koření a lék

Semena pískavice mají typické, ostré aroma a hořkou chuť. Používají se na dochucení pokrmů i v kořenicích směsích, například v čubrice. Dovede také hojit, posilovat tělo i snižovat krevní tlak. Více...

Jalovčinky jako koření i lék aneb rozmanité využití plodů jalovce
Zdraví
9. 2. 2019

Jalovčinky jako koření i lék aneb rozmanité využití plodů jalovce

Jalovčinky se svou pryskyřičnou vůní lesa skvěle okoření zvěřinu. Ovšem mají i léčivé účinky. Pročišťují močové cesty, odvodňují, povzbuzují metabolismus. Jak je pěstovat, sklízet a užívat? Více...

Vyzkoušejte místo soli bylinky a koření, prospějete zdraví
Zdraví
30. 1. 2019

Vyzkoušejte místo soli bylinky a koření, prospějete zdraví

Přemíra soli má na naše tělo devastující vliv. A příliš soli přijímáme v běžném jídle téměř všichni. Pochutnat si, a přitom sůl omezit nám pomohou bylinky, které pokrmy dochutí. Které sůl nejlépe nahradí? Více...

Jak provonět kuchyň, obývák i ložnici bylinkami a kořením?

Jak provonět kuchyň, obývák i ložnici bylinkami a kořením?

Vůně má až překvapivou moc – dovede vmžiku navodit pocit pohody, zútulnit bydlení, povzbudit nebo naopak uklidnit. Jak provonět každou místnost v domě nebo bytě, aby na nás dýchla, jakmile otevřeme dveře? Více...

Kurkuma není jen koření, ale i krásná pokojovka
Pokojové rostliny
15. 12. 2018

Kurkuma není jen koření, ale i krásná pokojovka

V zimě snad více než v létě potřebujeme vidět krásu květů a rostlin, které zaujmou svým nevšedním vzhledem a celkovým půvabem. Květy nadchnou oko a potěší duši. Jednou z těch, které v květinářství vídáme celoročně, tedy i v zimě, je kurkuma. Nádherná květina, kterou si můžete pěstovat doma. Více...

Voňavé i léčivé vánoční koření

Voňavé i léčivé vánoční koření

Milujete vůni Vánoc? Sladká vanilka, aromatická skořice, voňavý hřebíček, roztomilý badyán. Exotické koření pozná každý, ale víte, kde se pěstuje a jak vypadá, než se usuší a prodá? Více...

Zveřinová paštika je kulinářská báseň. Jak ji připravit?

Zveřinová paštika je kulinářská báseň. Jak ji připravit?

Paštika je tichá kulinářská báseň. Pokud si její plnou chuť necháte rozeznít v ústech s trochou zavařených brusinek nebo jeřabin a zakousnete křupavou houstičku, máte postaráno o pár chvil kulinářského blaha. Více...

Zdravá a lahodná příloha: zelí dušené i na víně pečené
Zelenina
27. 10. 2018

Zdravá a lahodná příloha: zelí dušené i na víně pečené

Zelí, skvělá a levná tuzemská zelenina, která právě putuje ze zahrad a polí na naše stoly. Dušené i zapečené zelí je vynikající a zdravou přílohou. Vařit a dusit ho však musíme tak, aby neztratilo chuť. Více...

Domácí ochucené soli a kořenící směsi: Proč jste ještě nevyzkoušeli?

Domácí ochucené soli a kořenící směsi: Proč jste ještě nevyzkoušeli?

Připravit si ochucovadla z domácích zdrojů je pohádkově snadné a hodně dobré. Bylinkové soli nebo domácí kořenící směsi přitom budou obsahovat přesně to, co vám chutná. Udělejte je teď, zpracujete přebytky ze zahrádky a smysluplně zužitkujete úrodu. Přitom vydrží dlouho, za pár měsíců klidně poslouží jako luxusní dárek k Vánocům. Více...

Kouzlíme se zbytky z kuchyně: Skvělé pokrmy z odřezků

Kouzlíme se zbytky z kuchyně: Skvělé pokrmy z odřezků

Při zpracování potravin vám v kuchyni zůstane spousta odpadu a ten skončí v popelnici, v lepším případě na kompostu. Je to velká škoda, neupotřebené kousky mohou posloužit pro výrobu pochutin, které jinak za drahé peníze kupujete. Jak šikovně a chytře využít zbytky z kuchyně? Více...

Nevíte co s rajčaty? Zkuste recept na domácí kečup
Zavařování
2. 8. 2018

Nevíte co s rajčaty? Zkuste recept na domácí kečup

Rajčata jsou symbolem léta. Dozrávají díky slunečním paprskům a díky nim mají dokonale sladkou chuť, úžasnou vůni a šťavnatou dužinu. Uchovat si trochu léta v podobě domácího kečupu je snazší, než byste čekali. Navíc můžete být klidní, že nepřijímáte zbytečně velké množství cukru a umělých chemických látek. Více...

Dokonalé salátové dresinky: citronový, cibulový, hořčičný, medový...

Dokonalé salátové dresinky: citronový, cibulový, hořčičný, medový...

Pro chuť salátu je rozhodující dresink čili zálivka. Nabízíme recepty na tradiční i méně známé. Kvalitní olej a ocet je klasika, využít však můžete i med, hořčici, cibuli, jogurt, bylinky, chilli… Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS