Štítky: Zelenina

Mangold na zahrádce a v kuchyni: nenáročná alternativa špenátu

Mangold na zahrádce a v kuchyni: nenáročná alternativa špenátu

Mangold poskytne větší sklizeň než špenát, přitom má menší nároky a podobně lahodnou chuť. Obsahuje mnoho cenných látek, variety s barevnými řapíky jsou i zeleninou ozdobnou. Více...

Recept na škubánky s mákem

Recept na škubánky s mákem

Vlastimil Bouda z Plzně připravuje tradiční pokrm z brambor uvařených doměkka, které spolu s moukou nechá v hrnci propařit zhruba sedm minut. Brambory na škubánky lze vařit i do poloměkka a směs pařit o něco déle. Cílem je tužší vláčné těsto.     Více...

Raw food; recepty na syrovou stravu, po které se netloustne
Zelenina
4. 6. 2016

Raw food; recepty na syrovou stravu, po které se netloustne

Jeden z trendů zdravé výživy je založen na tezi, že syrové potraviny zlepšují trávení či termoregulaci a celkovou vitalitu, protože tepelná úprava v nich nezničí prospěšné látky, především enzymy a vitaminy. Více...

Grepový salát s naťovou cibulkou, polníčkem a kuřecím masem

Grepový salát s naťovou cibulkou, polníčkem a kuřecím masem

Maso pečené s rozmarýnem a česnekem, ledový salát s polníčkem, jablko a také naťové cibulky, chilli omáčka, pepř i sůl ochutí pokrm sladce, slaně a pikantně. Recept na výborné salátové jídlo přišel z Hradce Králové. Více...

Hrachové recepty: polévka, kaše, karbanátky, kanapky, nádivka…

Hrachové recepty: polévka, kaše, karbanátky, kanapky, nádivka…

Jakkoliv karbanátky v titulku této série čtenářských receptů svádějí k domněnce, že půjde o jakousi speciální vegetariánskou krmi, skutečnost je daleko prostší. Jedná se vlastně o variantu hrachové kaše. Více...

Zeleninová polévka: ředkvičková, kedlubnová, okurková, celerová…

Zeleninová polévka: ředkvičková, kedlubnová, okurková, celerová…

Také o stále oblíbenějších variantách zeleninových polévek, teplých či chlazených, platí, že jen mírná obměna příměsí umí překvapit chutí i vzhledem. K zážitku až uměleckému pak stačí nápadité servírování. Více...

Okurková škola vaření: okurky v receptech studené i teplé kuchyně
Zelenina
18. 7. 2015

Okurková škola vaření: okurky v receptech studené i teplé kuchyně

K okurkové sezoně patří nakládání a zavařování, příprava tradičních salátů, ale rovněž různé okurkové variace, ať už jde o úpravy za studena, či méně obvyklé tepelné zpracování okurek. Více...

Špenátové recepty: polévka, kaše, karbanátky, roláda, koláč, štrúdl
Zelenina
3. 6. 2015

Špenátové recepty: polévka, kaše, karbanátky, roláda, koláč, štrúdl

Špenát je právem považován za krále zeleniny. Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, které zejména na jaře svědčí lidskému organismu. A v kuchyni ho můžete připravit nejrůznějšími způsoby. Více...

Bílé fazole s rajčaty, plněné cibulky, kedlubny, pórková omeleta, salát
Zelenina
31. 5. 2015

Bílé fazole s rajčaty, plněné cibulky, kedlubny, pórková omeleta, salát

Nápaditě upravená zelenina zazáří na talíři, ale především umí překvapit chutěmi dalších příměsí, jako je šunka, sýr či mleté maso. A jistě i variantami bylinkových koření. Však to sami dobře znáte. Více...

Mrkev, ředkvičky, špenát v receptech na slané i sladké dobroty
Zelenina
10. 5. 2015

Mrkev, ředkvičky, špenát v receptech na slané i sladké dobroty

Přínos zeleniny pro zdraví člověka je dnes dobře znám a uznáván. Tím spíš bychom měli poznávat a zkoušet, jak zeleninu upravovat, aby byla na talíři lákavá, něčím zvláštní a především chutná. Více...

Zeleninové recepty: polévka z řepy, celerové rolády, špenátové placky...
Zelenina
25. 4. 2015

Zeleninové recepty: polévka z řepy, celerové rolády, špenátové placky...

Pokrmy z kořenové, listové či plodové zeleniny se dají připravit v mnoha variantách. Záleží na naši fantazii, zvyklostech i na tom, jak jídlo nazveme. Špenátovým plackám můžeme říkat smaženky i omeletky. Více...

Jak pěstovat a v kuchyni všestranně využít aromatický celer

Jak pěstovat a v kuchyni všestranně využít aromatický celer

Bulvový celer v Evropě patří k velmi oblíbené zelenině. Bulvy celeru se dají vařit, péct nebo připravovat v páře, přidávají se do polévek a vývarů či syrové do salátů. Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS