Štítky: prořezávka

Tvarování živých plotů: Prořezat je můžete již v předjaří
Okrasná zahrada
12. 2. 2019

Tvarování živých plotů: Prořezat je můžete již v předjaří

Stříhané živé ploty můžeme tvarovat již v únoru. Bezmrazé dny jsou k tomu nejvhodnější. Zjara v nich totiž mohou hnízdit ptáci, a to již velmi časně. Časný řez navíc ušetří čas na jaře, kdy je práce plno. Více...

Předjarní řez ovocných stromů: Proč a jak jej provádět?

Předjarní řez ovocných stromů: Proč a jak jej provádět?

Prořezávka může přispět nejen k větší a sladší úrodě, ale zajistit i delší život stromu a přispět k jeho zdraví. Ovšem pouze pokud je provedena správně, ohleduplně, uvážlivě a ve vhodný čas. Více...

Za oblevy nastává ideální čas na prořezávku rybízu

Za oblevy nastává ideální čas na prořezávku rybízu

Jakmile mráz poleví a teploty vystoupí k nule, můžeme se pustit do zimních prořezávek. Jedním z nejdůležitějších, a přitom nejjednodušších je řez rybízů. Nepotřebujeme k němu žebřík, pouze ostré nůžky. Více...

Větve z prořezávky třešní nepalte, ale štěpkujte a využijte

Větve z prořezávky třešní nepalte, ale štěpkujte a využijte

Majitelé peckovin by po sklizni neměli zapomenout na letní prořezávku. Zvlášť důležitá je u třešní a hlavně višní. Úklid zahrady po prořezávce výrazně usnadní štěpkovač. Díky němu získáme materiál pro další využití v zahradě. Více...

Zahradničení ve čtvrtém březnovém týdnu: péče o sazenice, trvalky, dřeviny…
Okrasná zahrada
26. 3. 2018

Zahradničení ve čtvrtém březnovém týdnu: péče o sazenice, trvalky, dřeviny…

Mrazy ustupují, sluníčko rozehřívá půdu, můžete připravovat záhony. Prořezávky je třeba ukončit. Vysévat můžete do skleníku, pařeniště i doma a pokračovat tak v předpěstovávání zeleniny i letniček. Více...

Řez růží: Jak prořezat záhonové, velkokvěté, mnohokvěté, pnoucí?
Okrasná zahrada
20. 3. 2018

Řez růží: Jak prořezat záhonové, velkokvěté, mnohokvěté, pnoucí?

Některé typy růží vyžadují hluboký řez, aby byly stále pěkné a bohatě kvetly. Jiným stačí postupné zmlazení. Jak postupovat u čajohybridů, polyantek a floribund, růží pnoucích či sadových? Více...

Zahradničení ve třetím březnovém týdnu: Výsevy a ochrana před mrazem

Zahradničení ve třetím březnovém týdnu: Výsevy a ochrana před mrazem

Počasí časnému zahradničení nesvědčí – alespoň venku na zahradě. Ozvěna zimy půdu opět zmrazila, některé keře a trvalky je třeba znovu chránit. Pěstování pokračuje za oknem i ve skleníku. Více...

Jarní prořezávka okrasných keřů: Kterým druhům svědčí hluboký řez?
Okrasná zahrada
16. 3. 2018

Jarní prořezávka okrasných keřů: Kterým druhům svědčí hluboký řez?

Okrasné keře jsou pro krásnou zahradu nepostradatelné. Víte, jak prořezat tavolník, hortenzii, dabécii dřevitou třezalku a mochnu? Za správný postup se odvděčí bohatým kvetením i svěžím, košatým vzhledem. Více...

Jak prořezat a tvarovat cesmínu a mahónii?
Okrasná zahrada
13. 3. 2018

Jak prořezat a tvarovat cesmínu a mahónii?

Jaro zaťukalo na dveře a my se můžeme pustit do prvních důležitých jarních prací. Prořezávka prospěje mnohým okrasným keřům včetně těch stálezelených. Zároveň je můžete ošetřit, pokud jsou napadeny rzí. Více...

Zahradničení ve druhém březnovém týdnu: setí, sázení, řez dřevin
Okrasná zahrada
12. 3. 2018

Zahradničení ve druhém březnovém týdnu: setí, sázení, řez dřevin

Půda se probouzí z mrazivého sevření, časné květy se opět rozvíjejí. Výsevy a výsadby do pařeniště a skleníku jsou v plném proudu, česnek, cibuli či salát už můžete svěřit venkovním záhonům. Více...

Zahradničení v prvním březnovém týdnu: Prořezávky a výsevy pokračují

Zahradničení v prvním březnovém týdnu: Prořezávky a výsevy pokračují

Silné mrazy, kterými zima na samém konci ukázala svou sílu, se zmírnily. Opět nastává vhodný čas k prořezávkám, které je třeba stihnout před pučením. A za okno, do skleníku i ven vyséváme květiny i zeleninu. Více...

Zahradničení ve čtvrtém únorovém týdnu: přípravy na jaro
Okrasná zahrada
19. 2. 2018

Zahradničení ve čtvrtém únorovém týdnu: přípravy na jaro

Končí čas vhodný k předpěstování paprik a petúnií, nastává doba zakládání pařeniště, setí rajčat, salátu, ředkviček i mrkví. Prořezávky jabloní, hrušní, rybízů i malin jsou v plném proudu. Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS