Štítky: pažitka

Rozkvetlé nádoby a truhlíky: inspirace plná barev
Okrasná zahrada
11. 5. 2018

Rozkvetlé nádoby a truhlíky: inspirace plná barev

O nadcházejícím víkendu je ta pravá doba na osazení květinových nádob a truhlíků, kterou budou zdobit balkóny a terasy po celé léto. V druhé půli května již mrazíky nehrozí. Více...

Frankfurtská zelená omáčka - legendární pokrm na Zelený čtvrtek

Frankfurtská zelená omáčka - legendární pokrm na Zelený čtvrtek

Tradičně je prvním dnem, kdy se frankfurtská zelená omáčka připravuje, Zelený čtvrtek. Je ale oblíbená během celé sezony čerstvých bylinek, které jsou obvykle na svém vrcholu v květnu. Takže pokud ji na Velikonoce nestihnete, nezoufejte. Můžete si ji vychutnat i později. Více...

Jarní pěstování bylinek pro sklizeň mladých lístků

Jarní pěstování bylinek pro sklizeň mladých lístků

Mít stále po ruce čerstvé mladé lístky bylinek je labužníkův sen - kopr do kulajdy, koriandr do orientálních jídel, štiplavá roketa do těstovin i salátu, petrželka na ryby, pažitka na chléb s máslem… Více...

Tajemství vegetační doby: Jak dlouho roste ředkvička, mrkev, salát?

Tajemství vegetační doby: Jak dlouho roste ředkvička, mrkev, salát?

Kolik času od výsevu uplyne, než sklidíte salát, bylinky, ředkvičku, rajče? To je dobré vědět již při plánování. Rychle a pomalu rostoucí zeleninu můžete navíc výhodně kombinovat, rychlou vysévat opakovaně. Více...

Sklízíme zeleninu: Rajčata dozrají i doma, salátu chlad nevadí

Sklízíme zeleninu: Rajčata dozrají i doma, salátu chlad nevadí

Zatímco otužilou zeleninu můžete ponechat na záhonech až do příchodu zimy, choulostivou zničí i krátký a nenadálý noční mrazík. Pokud se však připravíte, nepřekvapí vás. Více...

Tipy pro lednové zahradničení: zelenina pod sněhem i za oknem

Tipy pro lednové zahradničení: zelenina pod sněhem i za oknem

Nevadí, že zahradu pokryl sníh. Čerstvou zeleninu můžete sklízet i v zimě, na záhonech i za oknem. Dále si můžete připravit nářadí na jaro, chránit pupeny keřů, krmit ptáčky... Více...

Čerstvé vitamíny v zimě: Pěstujte zeleninu za oknem i ve sklepě

Čerstvé vitamíny v zimě: Pěstujte zeleninu za oknem i ve sklepě

Za oknem se zazelená čerstvá pažitka, roketa i petrželka, ve sklepě porostou křehké čekankové puky, a na záhoně pod sněhem můžete sklízet otužilou zeleninu po celou zimu. Více...

Zelené koření k zimnímu rychlení a příprava bylinek na zimu
Užitková zahrada
11. 10. 2016

Zelené koření k zimnímu rychlení a příprava bylinek na zimu

Na podzim bylinky rostou pomaleji a připravují se na zimu. Přesto se jejich chuti a vůně nemusíte vzdávat. Některé si můžete přenést domů na rychlení pro zimní sklizeň čerstvých lístků. Více...

Jak správně mrazit zeleninu a bylinky?

Jak správně mrazit zeleninu a bylinky?

Zeleninové záhony nás mohou ještě před příchodem zimy obdarovat bohatou úrodou.   Jak ji nejlépe skladovat, aby zůstala zachována její kvalita i lahodná chuť? Více...

Pažitka čili šnytlík: chutná nať, kterou můžete snadno pěstovat po celý rok

Pažitka čili šnytlík: chutná nať, kterou můžete snadno pěstovat po celý rok

Roste na záhoně, ve skleníku i v květináči v bytě. Když ji seříznete a jemnými, zdravými listy vylepšíte jídlo, vyraší nové. Chutné jsou i pěkné fialové květy. Více...

Bílé fazole s rajčaty, plněné cibulky, kedlubny, pórková omeleta, salát
Zelenina
31. 5. 2015

Bílé fazole s rajčaty, plněné cibulky, kedlubny, pórková omeleta, salát

Nápaditě upravená zelenina zazáří na talíři, ale především umí překvapit chutěmi dalších příměsí, jako je šunka, sýr či mleté maso. A jistě i variantami bylinkových koření. Však to sami dobře znáte. Více...

Předkrmy: sýrové květy, brynzové papriky, bílkové lodičky a jiné

Předkrmy: sýrové květy, brynzové papriky, bílkové lodičky a jiné

Vděčnou surovinou, ze které se dají vykouzlit zajímavé chuťovky lákavého vzhledu, bývají sýry v kombinaci se zeleným i sušeným kořením a zeleninou. Zřejmé je to i ze čtenářských receptů na předkrmy. Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS