Štítky: trávení

Strašák majitelů velkých psů: dilatace a torze žaludku

Strašák majitelů velkých psů: dilatace a torze žaludku

Dilatace a torze žaludku je natolik nebezpečná, že je nutné umět její příznaky rozpoznat včas, aby náš pes nepřišel o život, kvůli naší neznalosti. O jeho záchraně v tomto případě totiž rozhodují minuty. Jedná se o natolik akutní onemocnění, že i při správném postupu může pacient přijít o život. Více...

Vavřín indický jako přírodní antibiotikum: Potírá bakterie i kvasinky
Zdraví
22. 10. 2018

Vavřín indický jako přírodní antibiotikum: Potírá bakterie i kvasinky

Ještě na konci 20. století měl v moderní fytoterapii téměř zanedbatelný léčebný význam, ovšem nyní se užívá pro své velmi zajímavé antibiotické vlastnosti. Ve své domovině je v léčitelství používán odedávna. Více...

Léčivý jiaogulan, pětilistý ženšen, si můžete vypěstovat v květináči

Léčivý jiaogulan, pětilistý ženšen, si můžete vypěstovat v květináči

Patří mezi rostlinné adaptogeny, které zvyšují odolnost organismu vůči stresu. A déletrvající stres našemu zdraví a obranyschopnosti velmi škodí – odtud řada rozmanitých prospěšných účinků jiaogulanu
Více...

Fresh čili čerstvá šťáva je pro tělo velmi zdravá. Má však i rizika
Zdraví
15. 9. 2018

Fresh čili čerstvá šťáva je pro tělo velmi zdravá. Má však i rizika

Možná máme pocit, že pitím ovocných šťáv dopřáváme našemu organismu více vitaminů, než bychom do sebe dostali konzumací čerstvého ovoce. Jenže to není tak docela pravda. Kdy šťávy prospívají a kdy ne? Více...

Na každé zahradě lze vykopat poklad: podzimní sběr léčivých kořenů
Zdraví
10. 9. 2018

Na každé zahradě lze vykopat poklad: podzimní sběr léčivých kořenů

Před zimou rostliny stahují svou sílu zpět do kořenů, aby pod zemí přečkaly do příštího jara. Proto právě na podzim, kdy kořeny obsahují nejvíce blahodárných látek, je ideální období pro jejich sběr. Více...

Černucha čili černý kmín pomůže při zánětech, alergii i nadýmání
Zdraví
27. 8. 2018

Černucha čili černý kmín pomůže při zánětech, alergii i nadýmání

Pochází ze Středomoří a znali ji už Asyřané před více než třemi tisíci lety. Lahvička s olejem z černuchy byla nalezena dokonce v Tutanchamonově hrobce a jeho účinky oceníme i dnes. Více...

Jak využít voňavou, léčivou dobromysl? Nálev, víno, sušení a pěstování

Jak využít voňavou, léčivou dobromysl? Nálev, víno, sušení a pěstování

Z rozkvetlá nati dobromysli připravíme léčivý, posilujícící a voňavý nálevu, který uleví při řadě obtíží. Nať můžeme také naložit do vína, nebo si ji nasušit do zásoby. Více...

Voňavý a hojivý heřmánek: Jak ho sbírat, sušit, užívat, pěstovat?

Voňavý a hojivý heřmánek: Jak ho sbírat, sušit, užívat, pěstovat?

Po celé léto rozvíjí jemné rostliny heřmánku spoustu léčivých květních úborů, které lze postupně sbírat. Hojivý nálev si můžete připravit z čerstvých květů a další si nasušit do zásoby. Více...

Borůvky mají léčivé plody i listy: Na co a jak je užívat?
Zdraví
25. 6. 2018

Borůvky mají léčivé plody i listy: Na co a jak je užívat?

Jsou nejen výtečným lesním ovocem, které obsahuje mimořádné množství cenných vitamínů, minerálů a barviv. Pomáhají i při řadě obtíží, ať už ve formě nálevu, odvaru nebo tinktury. A využít lze i listy. Více...

Vypěstujte si salátovou čekanku pro chuť i zdraví

Vypěstujte si salátovou čekanku pro chuť i zdraví

Čekanka u nás bývala známá spíše v podobě bělených puků. Nyní se k ní však přidává neméně zajímavá salátová čekanka s křehkými, červenými a příjemně nahořklými lístky. Právě v květnu je čas ji vysít. Více...

Jak pěstovat křen? Od jarní výsadby k podzimní sklizni

Jak pěstovat křen? Od jarní výsadby k podzimní sklizni

Křen je poměrně nenáročná zelenina a léčivá rostlina v jednom, a nejlepší je z vlastní zahrady. Jeho mohutné listy zaberou trochu místa, je na ně však pěkný pohled. Právě na jaře je čas k výsadbě. Více...

Červená řepa pro jarní očistu a svěží pleť: syrová, vařená, pečená
Zelenina
17. 3. 2018

Červená řepa pro jarní očistu a svěží pleť: syrová, vařená, pečená

Je téměř zázračná. Její častá konzumace v jakékoliv podobě je v mnoha směrech prospěšnější než velké dávky vitaminových či jiných potravinových doplňků. A nemusíte ji konzumovat pouze syrovou. Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS