Štítky: zpracování

Topíme dřevem: Jaké vybrat a jak ho usušit?

Topíme dřevem: Jaké vybrat a jak ho usušit?

Mezi dřevy, pocházejícími z různých druhů stromů, jsou co do výhřevnosti rozdíly. Ovšem nehledě na ně, nejlepším dřevem na topení je dřevo suché. Jak dřevo sušit a jak vlhkost měřit? A čím vším lze topit? Více...

Kouzlíme se zbytky z kuchyně: Skvělé pokrmy z odřezků

Kouzlíme se zbytky z kuchyně: Skvělé pokrmy z odřezků

Při zpracování potravin vám v kuchyni zůstane spousta odpadu a ten skončí v popelnici, v lepším případě na kompostu. Je to velká škoda, neupotřebené kousky mohou posloužit pro výrobu pochutin, které jinak za drahé peníze kupujete. Jak šikovně a chytře využít zbytky z kuchyně? Více...

Letní sklizeň šípků: Ovocné růže dávají velké, sladké, léčivé plody

Letní sklizeň šípků: Ovocné růže dávají velké, sladké, léčivé plody

Zatímco plané šípky zrají až na podzim, plody ovocných růží dozrávají již v srpnu. Jsou nabité pro naše zdraví blahodárnými látkami, mají vynikající chuť, snadno se sklízejí i zpracovávají. Více...

Co se zbytky ze sklípku? Zachraňte jablka, brambory i dýně
Zelenina
7. 3. 2018

Co se zbytky ze sklípku? Zachraňte jablka, brambory i dýně

I při zachování co nejlepších podmínek má uskladněné ovoce a zelenina jen omezenou životnost. Jak zpracovat poslední nálož loňské úrody, která se ještě krčí v bedýnkách? Více...

Rozkošný parfém z letní zahrady: Nejvoňavějším ovocem je kdoule

Rozkošný parfém z letní zahrady: Nejvoňavějším ovocem je kdoule

Když přivoníte ke zralé kdouli, ocitnete se v ráji. V obchodě ji ale běžně nenajdete, zato si je můžete vypěstovat. Kdouloň je krásný stromek – pěkně kvete, plodí a stíní jako slunečník. Více...

Aronie, černý elixír ze zahrady:  Užijte je syrové, ve víně i sirupu
Zdraví
2. 8. 2017

Aronie, černý elixír ze zahrady:  Užijte je syrové, ve víně i sirupu

Plody aronie zvané černý jeřáb pomalu dozrávají. Můžete z nich připravit jedinečné víno, sirup, kompot. A pokud si dopřejete i trochu čerstvých plodů, vaše tělo vám poděkuje. Více...

Co s přebytky první letošní úrody? Zpracujte je chytře

Co s přebytky první letošní úrody? Zpracujte je chytře

Celoroční úsilí pilných zahrádkářů už přináší své ovoce... a zeleninu, květiny či bylinky. Pokud se vám už zajídá obligátní bublanina, zkuste svou úrodu zpracovat i jinak. Sušení, zavařování nebo mražení vykouzlí z vaší sklizně zdravé pochoutky. Více...

Dračí jahody krásně kvetou a plodí: Dřišťál na zahradě je poklad

Dračí jahody krásně kvetou a plodí: Dřišťál na zahradě je poklad

Z velmi pohledného keře vytvoříte neprostupný živý plot, nebo zkrášlí zahradu jako solitér. Jeho žluté květy voní a sytí včely, šarlatové, zdravé plody chutnají ptákům i lidem. Více...

Tajemství vanilky: od plodů tropické orchideje k vánočnímu koření
Zajímavosti
19. 12. 2016

Tajemství vanilky: od plodů tropické orchideje k vánočnímu koření

Vůně vanilky nás nejen o Vánocích zahalí do teplého, sladkého opojení. Znáte tajemství jejího původu, pěstování a zpracování? Poznejte ji blíž, příběh vanilky ke svátkům patří… Více...

Hlízy jakonu při dietě i cukrovce: chutnají syrové, vařené i pečené
Zelenina
17. 8. 2016

Hlízy jakonu při dietě i cukrovce: chutnají syrové, vařené i pečené

Jakon pochází, stejně jako brambory, z Jižní Ameriky. Jeho křupavé hlízy mají svěží chuť a zpestří jídelníček babího léta i podzimu. Jsou prospěšné při redukční dietě i diabetu. Více...

Bílé a černé zdraví ze záhonu aneb vypěstujte si ředkev

Bílé a černé zdraví ze záhonu aneb vypěstujte si ředkev

Když je zasejete nyní, do podzimu ještě dorostou do slušné velikosti. A až přijde podzimní nachlazení, vaše vlastní, ze záhonu čerstvě vytažené ředkve je zaženou. Více...

Ideální čas na sklizeň česneku

Ideální čas na sklizeň česneku

Nemá cenu si nic nalhávat, český česnek je prostě český česnek. Pokud jste si na zahrádce zasadili vlastní, je právě teď čas sklízet. Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS