Štítky: minerály

Kysané je nejlepší. Jak si doma naložit zelí?
Zelenina
Včera

Kysané je nejlepší. Jak si doma naložit zelí?

Tradiční kysané, tedy mléčně kvašené zelí, je dokonalou zásobárnou vitaminů a minerálů. Patří mezi nejzdravější tuzemské potraviny, navíc skvěle chutná a mnohým pokrmům dodá jiskru. Více...

Meloun je superpotravina, dopřejte si sladkou pročišťující kůru
Zdraví
11. 9. 2018

Meloun je superpotravina, dopřejte si sladkou pročišťující kůru

Pod pojmem superpotravina si většina lidí představuje velmi exotické rostliny nebo plody, vonící dálkami a novotou. Mnohé z nich ovšem patří mezi ty běžné, jak dokazuje „docela obyčejný“ meloun. Více...

Arónie, krásná a léčivá: Je čas sklizně i výsadby černých jeřabin

Arónie, krásná a léčivá: Je čas sklizně i výsadby černých jeřabin

Takzvané černé jeřabiny posiluji imunitu, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak, prospívají při cukrovce. Arónie čili temnoplodec je navíc velmi pohledná zahradní dřevina, odolná a nenáročná. Více...

Jak si uskladnit sklizeň plodů z trnitého rakytníku?

Jak si uskladnit sklizeň plodů z trnitého rakytníku?

Plody rakytníku dozrávají v průběhu září a října, podle odrůdy. Je třeba sklízet v pravý včas – v přezrálých se snižuje obsah vitamínů, nedozrálé nemají dobrou chuť. Jak je obrat z pichlavých větví? Více...

Letní sklizeň šípků: Ovocné růže dávají velké, sladké, léčivé plody

Letní sklizeň šípků: Ovocné růže dávají velké, sladké, léčivé plody

Zatímco plané šípky zrají až na podzim, plody ovocných růží dozrávají již v srpnu. Jsou nabité pro naše zdraví blahodárnými látkami, mají vynikající chuť, snadno se sklízejí i zpracovávají. Více...

Borůvky mají léčivé plody i listy: Na co a jak je užívat?
Zdraví
25. 6. 2018

Borůvky mají léčivé plody i listy: Na co a jak je užívat?

Jsou nejen výtečným lesním ovocem, které obsahuje mimořádné množství cenných vitamínů, minerálů a barviv. Pomáhají i při řadě obtíží, ať už ve formě nálevu, odvaru nebo tinktury. A využít lze i listy. Více...

Vypěstujte si salátovou čekanku pro chuť i zdraví

Vypěstujte si salátovou čekanku pro chuť i zdraví

Čekanka u nás bývala známá spíše v podobě bělených puků. Nyní se k ní však přidává neméně zajímavá salátová čekanka s křehkými, červenými a příjemně nahořklými lístky. Právě v květnu je čas ji vysít. Více...

Léčivá liána klanopraška: Jak ji pěstovat a užívat plody a listy?

Léčivá liána klanopraška: Jak ji pěstovat a užívat plody a listy?

Klanopraška čínská je pohledný popínavý keř. Pochází z Dálného východu, ale daří se mu i na našich zahrádkách. Jeho plody mají zajímavou chuť a blahodárné účinky na zdraví podobné legendárnímu žen-šenu. Více...

Kalísie, lék květináči: působí proti zánětu, bolesti, povzbuzuje
Zdraví
24. 4. 2018

Kalísie, lék květináči: působí proti zánětu, bolesti, povzbuzuje

Kalisie voňavá (Callisia fragrans) je všetranně působící léčivou rostlinou, kterou můžete snadno pěstovat jako pokojovku. Pomůže při infekcích, alergiích, únavě, bolestech hlavy i spáleninách. Více...

Jak pěstovat křen? Od jarní výsadby k podzimní sklizni

Jak pěstovat křen? Od jarní výsadby k podzimní sklizni

Křen je poměrně nenáročná zelenina a léčivá rostlina v jednom, a nejlepší je z vlastní zahrady. Jeho mohutné listy zaberou trochu místa, je na ně však pěkný pohled. Právě na jaře je čas k výsadbě. Více...

Domácí smoothies pro jarní očistnou kůru
Zelenina
8. 3. 2018

Domácí smoothies pro jarní očistnou kůru

Nadcházející jaro přímo vybízí k tomu, abychom po dlouhé zimě ulevili svému tělu zatěžovanému těžkými a tučnými jídly. Dobrým pomocníkem nám v tom mohou být zeleninové a ovocné koktejly neboli smoothies. Více...

Zdraví z moře: Jak nám mohou pomoci mořské řasy?
Zdraví
3. 3. 2018

Zdraví z moře: Jak nám mohou pomoci mořské řasy?

Rostou v mořské vodě, která je skladbou minerálů a stopových prvků blízká našim tělesným tekutinám. Jsou přírodním multivitaminem, zdrojem prospěšných enzymů a vlákniny, působí detoxifikačně. Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS