Štítky: saturejka

Zdravá a lahodná příloha: zelí dušené i na víně pečené
Zelenina
27. 10. 2018

Zdravá a lahodná příloha: zelí dušené i na víně pečené

Zelí, skvělá a levná tuzemská zelenina, která právě putuje ze zahrad a polí na naše stoly. Dušené i zapečené zelí je vynikající a zdravou přílohou. Vařit a dusit ho však musíme tak, aby neztratilo chuť. Více...

Zahradničení ve čtvrtém červnovém týdnu

Zahradničení ve čtvrtém červnovém týdnu

Jaro bylo výjimečně teplé, začátek léta nás překvapuje střídavým ochlazením. Ovšem provází je déšť, na který všichni toužebně čekáme. Nejblahodárnější je déšť mírný a vytrvalý, příhodně zvaný zahradnický… Více...

Zahradničení ve třetím červnovém týdnu
Okrasná zahrada
18. 6. 2018

Zahradničení ve třetím červnovém týdnu

Ve čtvrtek začíná skutečné léto, po poledni přijde slunovrat. V nejdelší den v roce i ve dnech následujících, jen pozvolna se krátících, si můžeme na zahradě do syta užít dlouhé večery i časná svěží rána. Více...

Zahradničení ve druhém červnovém týdnu

Zahradničení ve druhém červnovém týdnu

Nejteplejší jaro, které kdy bylo na našem území přesně zaznamenáno, některým rostlinám svědčí, jiným méně. Zvláště zelenina a nové výsadby vyžadují závlahu. Pokračuje čas sklizně i dalšího setí. Více...

Bylinky lásky: Čím si okořenit Valentýn?

Bylinky lásky: Čím si okořenit Valentýn?

Koření a bylinky jsou neocenitelnými pomocníky nejen při dochucování jídel. Působí léčivě, posilují organismus, podpoří imunitu, odstraní únavu i provoní byt. Některé dokážou dobře naladit, povzbudit romantickou atmosféru i posílit tělesnou touhu. Využijte pomocné ruky z přírody a připravte si voňavý a chutný Valentýn. Více...

Jak připravit bylinky na zimu?
Okrasná zahrada
4. 11. 2017

Jak připravit bylinky na zimu?

Některým mráz nevadí, ovšem ochrana před holomrazem jim prospěje, jiné je potřeba přestěhovat do domu a dopřát jim zimní odpočinek v pohodlí. Jen pak budou každým rokem krásnější. Více...

Vypěstujte si saturejku, bylinku, která vám pomůže strávit fazole

Vypěstujte si saturejku, bylinku, která vám pomůže strávit fazole

Zkušení kuchaři jí přidávají k luštěninám – pokrm lahodně doplní a usnadní jeho trávení. Pohledná bylinka se hodí i k dalším jídlům, prospěšný je i čaj nebo pleťová voda, kterou z ní připravíte Více...

Bylinky chrání zeleninu před škůdci: Kam které vysadit?

Bylinky chrání zeleninu před škůdci: Kam které vysadit?

Zatímco nám neodolatelně voní, mnohé škůdce spíše odpuzují. Nebo alespoň maskují vůni zeleniny, na kterou mají citlivý nos. Bylinky sázely na stráž zeleniny už naše babičky, a věděly proč. Více...

Fazolový dort, čočkový prejt a jiné recepty na jídla z luštěnin
Zelenina
17. 1. 2015

Fazolový dort, čočkový prejt a jiné recepty na jídla z luštěnin

Luštěniny, či také luskoviny, patřily mezi první rostliny, které člověk nejprve sbíral a brzy cíleně pěstoval. Bývaly základní potravinou, v podstatě nahrazovaly maso, jistě i díky tomu, že se dají různorodě upravit. Více...

Těžké chvíle po svátečním hodování aneb jak a čím si chránit zažívání
Zdraví
18. 12. 2014

Těžké chvíle po svátečním hodování aneb jak a čím si chránit zažívání

Pálení žáhy, nevolnost i žlučníková kolika dokážou pokazit i ten nejhezčí svátek v roce. Každý přitom ví, že takové útrapy si často zaviníme sami jídlem či alkoholem. Čím zažívací potíže mírnit? Více...

Fejeton Václava Větvičky: Jak voní Mediterán

Fejeton Václava Větvičky: Jak voní Mediterán

Vrtá vám hlavou, jaký je vlastně rozdíl mezi dobromyslí, orgánem, tymiánem, mateřídouškou a majoránkou? Vždyť v latině se často jmenují stejně… Jenže jižní odrůdy jsou zkrátka voňavější! Zveme vás na procházku voňavým Středomořím… Více...

 

Saturejka, skvělé koření i lék proti nadýmání

Saturejka, bylinka s jemnými, svěže zelenými lístky, je nejlepším kořením do pokrmů z luštěnin. Nejen, že se její chuť k těmto jídlům dokonale hodí, ale dovede předcházet nadýmání, které požití čočky a fazolí většině lidí způsobuje. Na zahrádce i v květináči ji můžete mít čerstvou stále po ruce. Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS