Štítky: houby

Chutnou, léčivou houbu shiitake vypěstujete v pokoji i na zahradě

Chutnou, léčivou houbu shiitake vypěstujete v pokoji i na zahradě

Shiitake má výtečnou chuť, příjemnou vůni, působí blahodárně na naše zdraví. V orientu je tato houba pro své příznivé účinky na obranyschopnost a vitalitu organismu využívána i pěstována již tisíce let. Více...

Jak nejlépe zpracovat a uchovat houby
Houby
19. 10. 2018

Jak nejlépe zpracovat a uchovat houby

Když se v lese poštěstí pořádně naplnit koše, vyvstává otázka, jak houby, které nejsou určeny k okamžité spotřebě, uchovat na pozdější dobu. Trvanlivost většiny hub v čerstvém stavu není příliš vysoká. Poradíme vám, jak nejlépe postupovat při sušení, mražení,  nakládání do kyselého nálevu či soli. Více...

Znáte ryzce? Sbírat můžete ryzec borový, smrkový i syrovinku
Houby
5. 10. 2018

Znáte ryzce? Sbírat můžete ryzec borový, smrkový i syrovinku

Ryzce naši houbaři kupodivu příliš nesbírají, přestože je to velmi zajímavá skupina hub, atraktivní i z hlediska kuchyňského využití. U nás roste několik desítek druhů ryzců -  představíme ty jedlé. Více...

Frittata? Levná a skvělá snídaně, oběd i večeře

Frittata? Levná a skvělá snídaně, oběd i večeře

Náročný den před vámi? Snídaně pro rodinu nebo přátele? Blesková večeře nebo oběd z mála surovin? Frittata je odpověď, jakou hledáte. Nadýchaná vajíčka, do kterých vmícháte snadno, na co zrovna máte chuť nebo co najdete doma, se liší od klasické omelety tím, že se pomalu pečou. Frittata je proto perfektní, pokud nemáte moc chuť vařit, ale přesto potřebujete vydatné jídlo pro více lidí. Více...

Dá se jíst hřib satan? Pozor i na další jedovaté hřiby
Houby
8. 9. 2018

Dá se jíst hřib satan? Pozor i na další jedovaté hřiby

Lidový název tohoto krásného zástupce čeledi hřibovitých, bliják, vypovídá za vše. Už jen kousek syrové plodnice vyvolá mnohahodinové zvracení i průjmy. Jak je to s jeho jedovatostí, co ji způsobuje a dá se někdy jíst? A na které další hřiby si dát pozor? Více...

Octů je několik druhů. Umíte je správně používat?
Zavařování
25. 6. 2018

Octů je několik druhů. Umíte je správně používat?

Při přípravě pestrých pokrmů by ve vaší kuchyni nemělo chybět několik druhů octa. Každý má jinou chuť, a proto se hodí i do jiných receptů. Jak se v octech vyznat a použít je tak, aby jídlo doladily co nejlépe? Více...

Nejúčinnější zvlhčovače vzduchu jsou stromy. Pomáhají i na zahradě
Okrasná zahrada
16. 6. 2018

Nejúčinnější zvlhčovače vzduchu jsou stromy. Pomáhají i na zahradě

Stín vzrostlých stromů je v horkém létě nenahraditelný, žádný slunečník tak neochladí. A nejen to - čím více zeleně na zahradě, tím lépe se vám bude dýchat, protože když stromy dýchají, zvlhčují vzduch. Více...

Vegetariánské lasagne se špenátem, rajčaty a žampiony podle Jessicy Koch

Vegetariánské lasagne se špenátem, rajčaty a žampiony podle Jessicy Koch

Jessica Koch žije se svým mužem, synem a dvěma psy v domě se zahradou blízko Heilbronnu. Doba, kterou kdysi prožila s Dannym, hrdinou částečně autobiografických románů, ji ovlivnila v mnoha směrech. Danny ji přivedl k vegetariánství, šetrnému zacházení s potravinami a k přemýšlení nad jejich původem. Více...

Plesnivé potraviny nekonzumujte, ale okamžitě vyhoďte
Zdraví
12. 1. 2018

Plesnivé potraviny nekonzumujte, ale okamžitě vyhoďte

I oku pečlivé hospodyňky někdy unikne zapomenutá potravina ve spíži nebo v lednici. Přesto, že si rádi pochutnáte na plísňových sýrech nebo salámech s ušlechtilou plísní, plesnivé potraviny se ke konzumaci nehodí. Ani záchvat spořivosti by vás neměl vést k tomu, abyste se snažili tyto potraviny zachránit, jinak si zaděláte na vážné zdravotní problémy Více...

Vánoční jídla našich sousedů – bobalky, uszka, kletzenbrot

Vánoční jídla našich sousedů – bobalky, uszka, kletzenbrot

Někdo lpí na tradičních jídlech, jiný na Vánoce rád zkusí něco nového. Připravili jsme pro vás vánoční recepty populární za našimi hranicemi, kterými můžete obohatit své slavnostní menu. Inspirujte se jídly ze Slovenska, Polska, Rakouska či Německa. Více...

Jedlé houby na pařezech: ucho jidášovo, klihatka a chorošovec
Houby
20. 11. 2017

Jedlé houby na pařezech: ucho jidášovo, klihatka a chorošovec

Najdete je v lese i na zahradě, kdekoli, kde mají k dispozici chutné pařezy a padlé kmeny. Těmi se totiž mnohé houby živí. Jedlé a zdravé jsou i druhy, do kterých byste to možná na první pohled neřekli... Více...

Rostou vám na zahradě podivuhodné houby? Mnohé z nich jsou jedlé
Okrasná zahrada
20. 10. 2017

Rostou vám na zahradě podivuhodné houby? Mnohé z nich jsou jedlé

Možná vyrostly v trávě, mezi trvalkami, na kompostu, pod keři. Červené voskovky, oranžové mísenky, nenápadné líhy a strmělky, lahodné bedly zardělé. Nejenže zdobí podzimní zahradu - můžete je i sníst. Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS