Štítky: netradiční zelenina

Neznáte tuřín? Měli byste, je levný, zdravý a chutný
Užitková zahrada
15. 10. 2017

Neznáte tuřín? Měli byste, je levný, zdravý a chutný

Tuřín je dokonalá zelenina, snadno se pěstuje, výborně chutná a prospívá zdraví. Tato opomíjená plodina se vrací a právem si získává oblibu u zahrádkářů i konzumentů. Kromě skvělých výživových vlastností má tuřín také pohnutou historii, je pěstován tisíce let a zachránil mnoho lidí od hladu. Více...

Málo známé zeleniny: vigna a jedlý ibišek
Užitková zahrada
14. 10. 2017

Málo známé zeleniny: vigna a jedlý ibišek

Představíme vám zeleninu, kterou moc lidí nezná. Jsou to u nás méně známé, ale přesto zajímavé druhy. Někdy není na škodu obohatit si zkušenosti s pěstováním a také si dopřát zajímavou změnu v jídelníčku. Rajčata a salát známe každý, ale co třeba zkusit vypěstovat vignu nebo jedlý ibišek? Více...

Lagenárie čili kalabasa: mladé plody sníte, z větších vyrobíte nádobí i krmítka

Lagenárie čili kalabasa: mladé plody sníte, z větších vyrobíte nádobí i krmítka

Tato popínavá rostlina má mnoho pozoruhodných vlastností. Plody můžete využít mnoha způsoby a vyrobit si třebas typické nádobky na popíjení maté. Více...

Ačokča, papriková okurka - jak ji jíst a pěstovat?

Ačokča, papriková okurka - jak ji jíst a pěstovat?

Mladé plody ačokči mají za syrova hráškovou chuť, naložené ve sladkokyselém nálevu chutnají jako okurky a plněné masem a rýží jako papriky. Lze je použít do salátů, přidat do guláše nebo do zeleninových polévek. Více...

Vypěstujte si sladký, zeleninový fenykl

Vypěstujte si sladký, zeleninový fenykl

Fenykl pěstovaly už naše babičky. Dříve se využíval dokonce více než dnes. Fenykl je výborné a léčivé koření a jeho sláva se nyní zaslouženě vrací. Kromě fenyklu obecného máme nyní k dispozici i sladký, hlíznatý fenykl. Více...

Jak pěstovat zdravý a chutný černý kořen, hadí mord španělský?

Jak pěstovat zdravý a chutný černý kořen, hadí mord španělský?

Vytrvalé druhy zeleniny, které venku snadno přezimují, obohatí zahradu i jídelníček. Jedním z nich je černý kořen, zelenina s lahodnou ořechovou chutí, všestranným využitím v kuchyni a řadou přínosných zdravotních účinků. Více...

Fenykl jako zelenina, koření, lék i repelent

Fenykl jako zelenina, koření, lék i repelent

Z fenyklových semen připravíte voňavý čaj, který působí proti nadýmání a křečím. Je vhodný pro děti i těhotné a kojící ženy. Semena jsou také skvělým kořením do domácího chleba a pečiva. Dužnaté listy sladkého zeleninového fenyklu jsou pak přímo gurmánskou zeleninou. Jak fenykl pěstovat a používat? Více...

Artyčok je léčivá i lahůdková, vytrvalá zelenina

Artyčok je léčivá i lahůdková, vytrvalá zelenina

Je vytrvalý a velmi pohledný. Jeho květní lůžka jsou lahůdkovou zeleninou, kterou lze připravit na mnoho způsobů. Z listů i kořenů připravíte léčivý odvar. Je prospěšný pro diabetiky, čistí a chrání játra, podporuje zdravé trávení. Existuje zkrátka mnoho důvodů, proč artyčok pěstovat. Více...

Lagenárie, kalabasa, indická okurka: pěstování pro plody jedlé i ozdobné

Lagenárie, kalabasa, indická okurka: pěstování pro plody jedlé i ozdobné

Svou zahradu a jídelníček můžeme obohatit i méně obvyklými druhy zeleniny. Takzvaná indická okurka, lagenárie, kalabasa, patří k vděčným, bujně rostoucím popínavým druhům tykví. Její plody lze jako mladé připravit na mnoho způsobů, vyzrálé jsou pak krásnou dekorací a slouží i jako nádoby. Více...

Černý kořen Scorzonera je výtečná zelenina

Černý kořen Scorzonera je výtečná zelenina

Černý kořen  je znám i pod názvem hadí mord španělský. Lidový název hadí mord vznikl podle slova scorzone, což je v italštině název pro jedovatého hada. Navzdory tomu se jedná o velmi chutnou a zdravou zeleninu, kterou snadno vypěstujete a v kuchyni upotřebíte na mnoho způsobů. Více...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS