Štítky: dužina

Semenaření dýní: Jak vyčistit, dosušit a uskladnit semena?
Užitková zahrada
15. 11. 2018

Semenaření dýní: Jak vyčistit, dosušit a uskladnit semena?

Díky trvanlivosti dýní můžeme semena vybírat teprve když plody postupně zpracováváme v kuchyni. Klíčivost si zachovávají po mnoho let, je však třeba vytřídit kvalitní a před uskladněním je usušit. Více...

Když necháte dýně po sklizni vyzrát, budou chutnější

Když necháte dýně po sklizni vyzrát, budou chutnější

U zimních hrušek je to efekt celkem známý – mnohé chutnají mnohem lépe po pár měsících ve sklepě nežli hned po sklizni. Týká se však i některých dýní. S tím rozdílem, že do sklepa nepatří. Více...

Je libo liči?
Zdraví
3. 1. 2017

Je libo liči?

Drsná slupka kryje bělavou, sklovitou dužninu, mimořádně šťavnatou, sladkou, voňavou a osvěžující. A navíc velmi zdravou. Stojí za to si zpestřit jídelníček a liči ochutnat. Více...

Anona, čerimoja čili smetanové jablko - lákavé exotické ovoce
Zelenina
31. 12. 2016

Anona, čerimoja čili smetanové jablko - lákavé exotické ovoce

Jablka a hrušky sice v zimě představují výborný základ ovocného jídelníčku, ale proč si jej občas nezpestřit méně známými exotickými plody z dalekých zemí. Více...

Ochutnejte papáju, ovoce andělů. Je lahodná a pomáhá při dietě
Zdraví
27. 12. 2016

Ochutnejte papáju, ovoce andělů. Je lahodná a pomáhá při dietě

Dužina papáji je výjimečně jemná a přímo se rozplývá na jazyku. Chuť je sametově sladká, ne každému však papája voní. Plod je třeba nechat nejprve dozrát, pak pečlivě odstranit semena. Více...

Vyřezejte si dýni na poslední chvíli
Zajímavosti
31. 10. 2016

Vyřezejte si dýni na poslední chvíli

Vydlabat dýni, pochutnat si na dýňové polévce, a z barevné slupky vytvořit lampión, který rozveselí děti i dospělé a prozáří podzimní večer. Užijte si Haloween, svátek, který se vrátil do Evropy. Více...

Léčivou aloi snadno vypěstujete v závěsných nádobách. Hodí se do bytu i na balkón
Zdraví
28. 7. 2016

Léčivou aloi snadno vypěstujete v závěsných nádobách. Hodí se do bytu i na balkón

Její chladivá dužina hojí popáleniny, ranky i ekzémy. Můžete ji vysadit do atraktivních závěsných květináčů – aloi se v nich daří a díky dostatku světla bude velmi účinná. Více...

Tajemství kokosového ořechu

Tajemství kokosového ořechu

Kokosové ořechy nejsou žádné ořechy, ale pecky z velikých peckovic – plodů kokosové palmy. Tím však jejich biologické zajímavosti teprve začínají. Více...

Hokkaido, dýně, která chutná všem: oranžová, zelená i modrá
Užitková zahrada
28. 10. 2015

Hokkaido, dýně, která chutná všem: oranžová, zelená i modrá

Hokkaido je dýně labužníků. Má plnou oříškovou chuť, díky slabé slupce není třeba ji loupat… zkrátka samé výhody. Jakou odrůdu této zdravé a chutné dýně v květnu zasít? Více...

Vyznáte se v dýních? Muškátová, fíkolistá, špagetová, hokkaido…
Užitková zahrada
25. 10. 2015

Vyznáte se v dýních? Muškátová, fíkolistá, špagetová, hokkaido…

Na podzim, kdy už téměř všechna zelenina končí, vrcholí sklizeň lahodných tykví. I u nás jsou s postupem času stále oblíbenější. A právem. Více...

Pitahaya, dračí ovoce
Užitková zahrada
30. 12. 2012

Pitahaya, dračí ovoce

V poslední době se pitahaya stala módním ovocem, které je však stále poměrně vzácné, neboť se hůře transportuje. Jedlé plody kaktusu skrývají pod atraktivní slupkou aromatickou dužninu, jejíž chuť připomíná angrešt i vodní meloun. Ze semínka, získaného ze zralého plodu, můžete kaktus i vypěstovat. Více...

Dýně zavařená à la ananas
Zelenina
8. 11. 2012

Dýně zavařená à la ananas

Dýně potřebuje zajímavě ochutit, až už ji použijeme do krémové polévky, nebo právě do dýńového kompotu. Už dávno se k zavařování nakrájené dužiny osvědčila ananasová tresť a také hřebíčky. Tuto kombinaci používá i Olga Tůnová ze Želetavy. Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS