Štítky: sušení

Nevadlec pro pestré léto: nevšední odolná letnička oslnivých barev
Okrasná zahrada
14. 3. 2018

Nevadlec pro pestré léto: nevšední odolná letnička oslnivých barev

Pochází patrně z východní Afriky, snad proto tak dobře odolává suchu. Nevadlec je vděčný do truhlíků i na záhony. Můžete si vybrat z mnoha fantastických, sytých a zářivých odstínů. Více...

Kořen pampelišky rozproudí lymfu, pročistí tělo i pleť, hojí žaludek

Kořen pampelišky rozproudí lymfu, pročistí tělo i pleť, hojí žaludek

Právě na podzim je nejvhodnější doba k využití pokladu, který roste na každé zahradě. Kořen pampelišky je pro naše zdraví skutečně přínosný. Vyrýpněte si ho i do zásoby – nejlépe to jde po dešti. Více...

Jak nejlépe sklidit a uchovat ořechy?

Jak nejlépe sklidit a uchovat ořechy?

Podzim je čas dozrávání a sklízení. Kromě ovoce a zeleniny nezapomeňte na ořechy, zdroj zdravých tuků, cenných bílkovin a minerálů. Prospějí vašemu cévnímu sytému, posílí imunitu a dodají energii. Jak sklízet a uchovávat ořechy, aby co nejdéle vydržely? Více...

Řepík lékařský – léčivý poklad pro lidi i zvířata

Řepík lékařský – léčivý poklad pro lidi i zvířata

Bylinka, kterou byste měli mít doma takzvaně pro každý případ, to je řepík lékařský. Jedná se o osvědčenou trvalku rostoucí po celé Evropě, a tak nebude nijak těžké, pěstovat si ji i na své zahradě. Řepík lékařský využijete jako čaj, kloktadlo, na obklady i koupel a navíc s ním můžete léčit i své čtyřnohé domácí mazlíčky? Víte jak? Více...

Nasbírejte si šípky, posilní vás a potěší
Zdraví
12. 9. 2017

Nasbírejte si šípky, posilní vás a potěší

Cenné dary babího léta rostou na mezích i zahradách, jejich sběr vás spojí s přírodou. Můžete z nich připravit lahodný čaj, nebo ještě lépe macerát, vitamínovou bombu výjimečné chuti i léčivé síly. Více...

Domácí semenaření: Jak sklizená semena zbavit lusků a slupek?

Domácí semenaření: Jak sklizená semena zbavit lusků a slupek?

Semínka je před uskladněním třeba vyloupat či vymlátit, aby byla připravená pro jarní setí. Pokud dodržíte osvědčené postupy, zachováte osivo kvalitní a práce vám nezabere příliš času. Více...

10 úžasných důvodů, proč pěstovat meduňku

10 úžasných důvodů, proč pěstovat meduňku

Jedněmi oslavovaná jako skvělá léčivá bylina, druhými proklínaná jako zahradní plevel, to je meduňka. Dají se s ní ochucovat pokrmy a nápoje, ve formě čaje pomáhá s usínáním i dýchacími obtížemi. Více...

Využijte úrodu švestek: Zamrazte je, usušte, uvařte či upečte povidla
Zavařování
18. 8. 2017

Využijte úrodu švestek: Zamrazte je, usušte, uvařte či upečte povidla

Švestky jsou pokladem babího léta. Pokud je úroda větší, než můžete sníst, schovejte si sladké, zdravé plody na podzim a zimu. Kromě proměny ve slivovici se nabízí mnoho dalších způsobů. Více...

Snadné sušení květů hortenzií: Jaké triky používají profíci?
Okrasná zahrada
27. 7. 2017

Snadné sušení květů hortenzií: Jaké triky používají profíci?

Milujete hortenzie? Poradíme vám, jak si krásu těchto nádherných květů uchovat i pro zimní období. O výsledku rozhoduje nejen výběr metody sušení, ale také vhodné načasování řezu květů. Více...

Jak sklízet, sušit a uchovat semena rajčat? Proč dužinu kvasit?

Jak sklízet, sušit a uchovat semena rajčat? Proč dužinu kvasit?

Uschovat vlastní semínka rajčat se vyplatí. Jsou dlouhověká, podržují si klíčivost pět až osm let, někdy i více. Na rozdíl od většiny druhů zeleniny u rajčat volíme takzvanou mokrou cestu. Více...

Čekanka, skromná léčivka: Modré květy hojí oči, kořen a nať játra
Zdraví
9. 7. 2017

Čekanka, skromná léčivka: Modré květy hojí oči, kořen a nať játra

Její blankytné květy na nás mrkají z příkopů podél polí a cest. Planá čekanka je nejen pohledná, ale i léčivá. Z kořene se mele cikorka a nálev podporuje játra, výplach z květů uleví při zánětu spojivek. Více...

Popínavá tykev ačokča: Z jedné rostliny sklidíte až 300 plodů

Popínavá tykev ačokča: Z jedné rostliny sklidíte až 300 plodů

Sladkokyselé plody chutnají trochu jako paprika a okurka dohromady. Proto se ačokče, pohledné popínavce, přezdívá papriková okurka. Jsou výtečné syrové, plněné a zapečené i naložené. Více...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS